Kakšno je tvoje glavno delo v plezalnem centru in kaj je glavna motivacija?

Moje delo v PCL-ju se je začelo že pred odprtjem, razna pomoč pri postavljanju smeri, čiščenju, testiranju smeri, itd.. Nekaj časa sem delal tudi v Grif baru, večino časa pa delam kot trener na odraslih in otroških skupinah, taborih in pripravah. Od 2019 tudi postavljam smeri, skrbim za varnost in da je naša hiša tako, kot mora biti.

Kakšni so bili tvoji plezalni začetki?

S plezanjem sem se začel ukvarjati leta 2010, in sicer na majhni bolder steni v Šiški, dvakrat na teden. Skale prvo leto plezanja nisem zgrabil, kar obžalujem, vendar me je slej kot prej zelo potegnila v klajmbersko sceno.

Zakaj plezanje? Kaj ti pomeni plezanje?

Najprej je začel plezati moj brat, pa sem rekel, da grem še jaz poizkusit, kako izgleda. No, od takrat se še nisem naveličal in plezanje je glavni šport, s katerim se ukvarjam (kolikor se le da). Težko si predstavljam svoj način življenja brez stiskanja grifov! Trenutno mi plezanje predstavlja neke vrste meditacijo – odklopiš vse in se samo prepustiš gibanju! Seveda se s plezanjem ukvarjam tudi profesionalno.

Si po duši bolderaš/ica, friko/frikica, plastičar/ka ali hribovc/ka?
Po duši sem friko, vendar se zadnje čase zmeraj bolj nagibam k ‘hribovstvu’. Bolderji mi ne predstavljajo takega izziva.
Najtežja preplezana smer na pogled / z rdečo piko?

8a z rdečo piko, 7b+ na pogled.

Ali se ti je kdaj v tvoji plezalni karieri zgodilo kaj izjemno zabavnega, kar te še danes nasmeji?

Uff, težko se odločim samo za eno.

Katero plezalno potovanje ti je ostalo najbolj v spominu in zakaj?

Plezalni trip, ki mi je ostal najbolj v spominu je trip v Francijo 2016. Miška in Osp na kubik, smeri za življenje, dobra družba, narava, hude zgodbe in nore dogodivščine, kaj hoče človek lepšega. Ja, res je bilo fino!

S čim se še ukvarjaš poleg plezanja?

Poleg plezanja delam še za podjetje, kjer se ukvarjamo s čiščenjem in bogatenjem vode, kar nekaj posvečam finančnim trgom in investicijam. Hodim v hribe, pijem vodo in še kaj drugega, a mogoče ni primerno za tu 😉

Najljubša knjiga, pesem in filmček (plezalni, neplezalni).

Knjiga: Bogati očka, revni očka – Robert Kiyosaki;
film: vsi pred letom 2005

Citat, moto, ki najbolj ustreza tvojemu življenju, razmišljanju.

Uživaj v trenutku in ne oziraj se na preteklost!

Če bi imel teden, mesec ali leto dni prostega časa in nič težav z denarjem, kako bi jih preživel/a?
Najprej bi investiral še več denarja v različne vrste naložb, ki bi mi prinašale pasivne prihodke, ti pa bi mi omogočali neomejeno potovanje po svetu, dokler se ne bi naveličal.

Lan je trener športnega plezanja in diplomirani geolog. Plezanje poučuje tako otroke in mladino, kot tudi odrasle.

Vadbe in skupine