Kaj je tvoja motivacija za delo v plezalnem centru?

Deljenje veselja do plezanja z mlajšo generacijo. Denar tudi ne škodi.

Kakšni so bili tvoji plezalni začetki?

Sam sem začel resnejše plezati v našem plezalnem klubu DRPK več kot desetletje nazaj. To je bilo še preden je bil zgrajen PCL in smo imeli treninge po celi Ljubljani, vključno z rimskim zidom.

Kaj ti pomeni plezanje?

Na prvem mestu mi je bila vedno dobra družba. Plezanje samo po sebi mi pomeni veliko: športno rekreacijo, raznovrstne izzive, vendar so mi najbolj vedno pomenili prijatelji, s katerimi sem lahko delil vse te izkušnje.

Si po duši bolderaš/ica, friko/frikica, plastičar/ka ali hribovc/ka?

Sem velik ljubitelj obskurnih položnih plezališč na gorenjskem. Mislim, da bi moralo to odgovoriti na vprašanje.

Najtežja preplezana smer na pogled / z rdečo piko?

Moja najtežja na pogled preplezana smer je Nathalie, platast 7b v novi Bohinjski Beli. Na rdečo piko pa sem največ splezal 7c.

Se ti je kdaj v tvoji plezalni karieri zgodilo kaj izjemno zabavnega, kar te še danes nasmeji in kaj je to bilo?

Zabavne zgodbe so največji užitek plezanja, tako da seveda. Na misel pride spomladanski izlet v Paklenico, kjer sem peljal dva nadobudna mlada plezalca v legendarno smer The show must go on. Že na prvem raztežaju je eden od njiju izpulil lusko, vendar na srečo ni bilo nič hudega. Potem smo zelo neefektivno nadaljevali naprej po steni, in kar se je začelo kot šprint čez steno se je končalo kot celodnevni maraton – vrh smo namreč ujeli ravno ob sončnem zahodu. Vseeno smo imeli prelep dan.

Katero plezalno potovanje ti je ostalo najbolj v spominu in zakaj?

Težko je reči, saj je konkurenca tesna. Eno boljših je gotovo novoletno potovanje v Siurano. Dobri časi z dobrimi ljudmi.

S čim se še ukvarjaš poleg plezanja?

Zelo me veseli moj študij matematike. Na mojo (ne)srečo mi to tudi pobere večino mojega časa, zaradi česar trpijo moji hobiji, vključno s plezanjem. Razen tega rad igram namizne igre in se sproščam na 144+bpm glasbenih dogodkih.

Najljubša knjiga, pesem in filmček (plezalni, neplezalni).

Najljubša knjiga je VALIS avtorja Philip K. Dicka. Najljubša pesem je The Lake od Laurie Anderson. Najljubši plezalni film je Pilgrimage od Chrisa Sharme, neplezalni pa Life of Brian od Monty Python.

Citat, moto, ki najbolj ustreza tvojemu življenju, razmišljanju.

“SF means Supreme Fascist. This would show that God is bad. I don’t claim that this is correct or that God exists. This is just sort of half a joke. When they ask you “What is the purpose of Life?” Proof and conjecture, and keep the SF’s score low. Now, the game with the SF is defined as follows: If you do something bad, the SF gets at least two points. If you don’t do something good that you could have done, the SF gets at least one point. And if you are okay, then nobody gets any points. And the aim is to keeps SF’s score low.” – Paul Erdös

Če bi imel teden, mesec ali leto dni prostega časa in nič težav z denarjem, kako bi jih preživel/a?
 
Rad bi si mislil da bi si našel neko hudo avanturo, bi potoval in raziskoval svet in sebe. Vresnici se mi življenje ne bi hudo spremenilo, saj bi od pomanjkanja matematike zblaznel. Mogoče bi si kupil nove čevlje. Ne vem če jih rabim.

Luka je vaditelj športnega plezanja in študent matematike. Plezanje poučuje otroke.

Vadbe in skupine