Kaj je tvoja glavna motivacija za delo inštruktorja/ice (postavljalca)?

To se večkrat vprašam. Kaj je res tisto, ki me žene, da se pojavim na uri treninga. Najbrž ista stvar, ki človeka prepriča, da se pobere iz postelje, si zaveže vezalke, preobleče spodnje perilo ali spije kozarec osvežilnega napitka.

Kakšni so bili tvoji plezalni začetki?

Nesmiselni, a k sreči zabavni.

Zakaj plezanje? Kaj ti pomeni plezanje?

Žoga je zame preveč okrogla. Plezanje mi pomeni eno od ključnih rešitev v stresni življenski situaciji, saj za razliko od medvedov zelo dobro plezam previse.

Si po duši bolderaš/ica, friko/frikica, plastičar/ka ali hribovc/ka?

To bi pa mogu njo vprašat.

Najtežja preplezana smer na pogled / z rdečo piko?

Na pogled velikokrat pridem do vrha, v primeru rdečih pik pa raje ne plezam.

Ali se ti je kdaj v tvoji plezalni karieri zgodilo kaj izjemno zabavnega, kar te še danes nasmeji?

Sem zelo resen človek, ki se ne rad spominja zabavnih stvari iz preteklost. Spomini iz preteklosti so samo motnja, ki nas dekoncentrira v sedanjosti. Še posebej, če so ti spomini zabavni. Ob vsakem nasmehu se gube še bolj poglobijo v delikatno kožo na obrazu.

Katero plezalno potovanje ti je ostalo najbolj v spominu in zakaj?

Najbolj mi je ostalo v spominu, ko smo se daleč peljali v deželo, ki ponuja neskončno smeri. Tam smo imeli namen ostat dolgo časa. Ugotovili smo, da smo doma pozabili vrv. Zato smo se šli kopat, kjer smo pohodili morske ježke, ožgale so nas meduze skoraj tako močno kot tudi sonce. Odločili smo se, da se raje odpeljemo kopat v jezero, saj smo predvidevali, da bo to varneje. Na poti se nam je pokvaril avto in smo tako nažgani z vnetimi stopali iskali nove rešitve.

S čim se še ukvarjaš poleg plezanja?

Zelo rad se ukvarjam s tem kdaj in kaj bom imel za naslednji obrok. Takoj za tem me veseli načrtovanje in pregledovanje potencialnih destinacij, kjer se lahko prepleza veliko kvalitetne kamnine.

Najljubša knjiga, pesem in filmček (plezalni, neplezalni).

Najraje imam knjige z veliko fotografijami (dobrih plezalcev in plezalk). Pesmi so mi všeč tiste, ki jih lahko zažvižgam. Pri filmih mi je pa všeč kadar je slika barvna in imajo osebe na sliki kaj za povedat, a ob enem ne preveč.

Citat, moto, ki najbolj ustreza tvojemu življenju, razmišljanju.

Grde smeri ne obstajajo, lahko jih samo grdo splezaš.

Vsi bi bili kot Adam Ondra, a nihče nebi treniral.

Če bi imel teden, mesec ali leto dni prostega časa in nič težav z denarjem, kako bi jih preživel/a?

Najel bi helikopter in pilota, vse ostalo je del trenutnega navdiha in lokalnih razmer.

Matjaž je trener športnega plezanja in diplomiran gozdar.

Našli ga boste med postavljanjem (predolgih) gibov v naših dvoranah. Poučuje tudi najbolj zagreto mladino in otroke, za zelo sposobnega pa se pokaže tudi pri nadomeščanju tečajev in vodenih vadb za odrasle.