Kaj je tvoja glavna motivacija za delo inštruktorja/ice?

Opazovati plezalni in osebnostni razvoj otrok, »tečajcev« in ostale »plezalne raje«.

Kakšni so bili tvoji plezalni začetki?

Kakor navajajo očividci, sem plezati začel malo pred svojim dedkom. Na domači jablani sem namreč iz vrvi pletel pajkove mreže, ki jih je moral stari ata tedensko sanirati.

Zakaj plezanje? Kaj ti pomeni plezanje?

Ker imam za nogomet dve levi nogi, za košarko sem premajhen, pri vaterpolu pa imam plovnost približno primerljivo z lepo zaobljenim dolomitnim prodnikom. Plezanje je zame sprostitev, izziv… Način življenja.

Si po duši bolderaš/ica, friko/frikica, plastičar/ka ali hribovc/ka?

Bil sem plastičar, friko in bolderaš, pa se mi je zamerilo tuširanje po vsakem treningu. Zadnjih nekaj let me torej vleče bolj v hribe.

Najtežja preplezana smer na pogled / z rdečo piko?

Na pogled 7b, z rdečo piko 8a. Ampak to je bilo že davno.

Ali se ti je kdaj v tvoji plezalni karieri zgodilo kaj izjemno zabavnega, kar te še danes nasmeji?

Ja. Mnogo tega. Vsak plezalni dan, vsak izlet je nekaj posebnega in ob spominu na prav vsak plezalni tabor se še danes lahko iskreno nasmejim. Opisovanja posameznih dogodkov pa se bom zaradi dvomov o zadostni velikosti spletnega strežnika raje izognil.

Katero plezalno potovanje ti je ostalo najbolj v spominu in zakaj?

Na to sem pa že odgovoril. -.-

S čim se še ukvarjaš poleg plezanja?

Študiram geografijo, potujem, uživam v panoramskih vožnjah z motorjem in na splošno vsemu, kar vsaj malo diši po adrenalinu. Aktivno pa se ukvarjam tudi z bulbulierstvom (mečem kamenčke v vodo in poslušam kako delajo bulb, bulb…)

Najljubša knjiga, pesem in filmček.

A je Mali princ too mainstream? Tudi Zaplotnikova Pot je fenomenalna in zelo življenjska. Pesmi se rade menjavajo, ampak karkoli diši po roku, ali še bolje – alternativi, se lahko znajde na seznamu. Zadnje čase se sproščam v ritmih “Zagrebačkog” punka. Prav tako je težko filmofila spraševati po najljubšem filmu. Gladiator, Vsiljivci, Zelena milja, The Notebook, Trgovci s časom, Into the wild… Vsak izmed njih med najboljšimi v svojem žanru.

Citat, moto, ki najbolj ustreza tvojemu življenju, razmišljanju.

“Vita sine paenitentiis”

Če bi imel teden, mesec ali leto dni prostega časa in nič težav z denarjem, kako bi jih preživel/a?

Zagotovo bi več plezal, več potoval in »zbiral izpite«, ki bi mi omogočili samostojno gibanje pod vodo, po kraškem podzemlju, mogoče celo v zraku.

Peter je trener športnega plezanja in študent geografije. Plezanje poučuje otroke in mladino.

Vadbe in skupine