Mala dvorana dobiva smeri

V mali plezalni dvorani smo na 11 m steni postavili 49 smeri v težavnosti od 3 do 7a. Smeri so posebej prilagojene za učenje plezalne tehnike, upoštevali smo, da bodo na tej steni plezali tudi otroci.

Video: Sprehod po veliki plezalni dvorani

Vsak dan smo bližje dokončanju objekta plezalnega centra. Mojstri barvajo tla in stene, polagajo parket, vstavljajo vrata, urejajo električno in strojno napeljavo … Tudi okolica plezalnega centra počasi dobiva svojo končno podobo s parkirišči in zelenjem. Tudi stene, zaradi katerih sploh gradimo, počasi kažejo svoje obline. Balvanska stena že ima svojo končno podobo, v mali plezalni dvorani je podkonstrukcija končana, tudi v veliki dvorani je skelet skoraj končan. Kmalu bodo prišli na vrsto oprimki. =)

Nastaja okostje plezalnih sten

Izgradnja sten v plezalnem centru poteka po planu. Bolder dvorana že ima svojo končno obliko. V mali plezalni dvorani je postavljen leseni skelet sten. Podkonstrukcija nastaja tudi v veliki plezalni dvorani. No, dejansko se že da plezat. =) Foto: David Debeljak / Vse pravice pridržane.

Da nas ne boste zgrešili …

Brez dobre oznake se tudi tako veliko stavbo, kot je naš novi plezalni center, težko najde, zato smo se odločili, da stavbo opremimo z velikanskim napisom na fasado. Nekaj časa smo premlevali, ali naj bo napis v barvah našega logotipa, torej oranžen ali naj izberemo kakšno drugo manj vpadljivo barvo. Mislim, da smo se dobro odločili, zelo dobro pa sta svoje delo izvedla tudi Zvone in Daša Brilej, ki sta logotip narisala. Daša pravi, da je bila izjemno vesela, ko je izvedela, da bo risala oz. na veliko pisala ;) na novem objektu plezalnega centra, saj je tudi sama navdušena […]

Bolder stena raste

Bolder stena raste tako hitro kot gobe po dežju. V realnosti je še 100-krat bolje kot v načrtih. V drugih dvoranah nastaja podkonstrukcija za visoke stene. Foto: Plezalni center Ljubljana  / Vse pravice pridržane.

Prvi previsi v bolderci

In kot se je poetično izrazil naš glavni koordinator za plezalne stene, Matjaž Jeran, alias Jerry: “Jaz sem srečen!”. Ja, mi smo tudi, ko vidimo tisto, kar vsi želimo – previse, na katerih boste kmalu lahko konkretno navijali svoje mišice in kričali od navdušenja, ko vam bo uspelo zlesti čez bolj ali manj zagoneten balvanski problem. Za pokušino: prve slikice s pogledom na sveže postavljen previs v boulder dvorani. Nadaljevanje sledi … Foto: Plezalni center Ljubljana  / Vse pravice pridržane. Še nekaj fotografij o postavljaju prvih previsov v boulderci … Foto: Tanja Goršič, Plezalni center Ljubljana  / Vse pravice pridržane.

Pogled v center brez gradbenih odrov

Ne moremo si kaj, da ne bi bili stalno na “prizorišču zločina” – gradbišču plezlanega centra in preverjali, kaj je novega. Danes nas je presenetila veličina velike plezalne dvorane, iz katere so ravno umaknili gradbene odre. Vse skupaj zgleda še bolj gigantsko in nekaterim od nas so se kar malo zatresle hlače, ko smo pomislili, kako visoko bo treba zlesti do vrha skoraj 17-metrske stene. Še dobro, da sta nam glavna postavljalca smeri, Jerry in Dave, hitro obljubila, da bosta namontirala nekaj “štantov” tudi vmes in poskrbela, da bo ravno dovolj konkretnih “šalc”. No, za tiste, ki so vam šalce […]

Za plezalne stene bo poskrbelo slovensko podjetje

Kljub ponudbam iz tujine, smo investitorji v Plezalni center Ljubljana soglasno sprejeli odločitev, da zaupamo izdelavo plezalnih sten v našem novem plezalnem centru, Slovencem. Na našo pobudo so se tako v novo ustanovljeno podjetje PS 49 povezali fantje z dolgoletnimi izkušnjami pri proizvodnji plezalnih sten in konstrukcij ter se zahtevnega dela z vso dogovornostjo. Z nekaj super idejami so nam pomagali izboljšati naše zamisli za plezalne stene in se lotili dela z veliko vnemo. Z njihovim pristopom smo zadovoljni, delo poteka tako kot smo od njih pričakovali in vse plošče, potrebne za boulder dvorano so dokončane. Iz proizvodne hale so […]

Plezalni center je pod streho

Na naši strehi sicer ni smrečice, ki se po tradiciji postavlja na vrh, takrat ko zgradba dobi streho, je pa to vseeno enako dober občutek. Kmalu bomo tako daleč, da se bodo že lahko začele postavljati plezalne stene. Da bo šlo hitreje, smo se namreč odločili, da bomo začeli s postavljanem sten takoj, ko se posušijo tlaki. Zaenkrat nam kaže dobro. ;) Foto: Tanja Goršič / Vse pravice pridržane.

Kam s tem ogromnim stebrom?

V veliki dvorani novega plezalnega centra smo si zamislili plezalni most, ki se sredi dvorane konča s stebrom. Projektanti so to našo zamisel izkoristili in sredi dvorane postavili ogromen kovinski steber, s katerim so želeli celotno konstrukcijo stavbe še dodatno okrepiti. Steber, ki so ga danes pripeljali na gradbišče, bo tako ojačal stavbo, obenem pa bodo okrog in okrog postavljene plezalne stene z zanimivimi položnimi ter atraktivnimi previsnimi smermi. Za vsakogar nekaj, seveda! Foto: Bojana Ropoša / Vse pravice pridržane.

Drevo ali plezalni center?

Trenutno je drevo še nekoliko višje od stavbe plezalnega centra, vendar ne za dolgo, saj bo center visok kar 18 metrov. to, da lahko gradimo dovolj visoko je bil tudi eden od razlogov, zakaj gradimo center ravno v Štepanjskem naselju. Ko smo raziskovali lokacije za plezalni center, smo si želeli, da bi imeli možnost zgraditi čim višje stene in tukaj je bilo to mogoče. No, sicer ni šlo brez zapletov, ampak k sreči smo jih rešili, čeprav nam je to vzelo kar veliko časa, energije in predvsem požrlo kar nekaj živčkov. Lokacija nas je pritegnila tudi iz drugih razlogov: ker je […]

"Ta glavni" v kontroli

V resnici niso trije mušketirji, ampak dva mušketirja in ena mušketirka. Matjažu Doljaku in Matjažu Jeranu se je pri usklajevanju vseh zadev okrog gradnje plezalnega centra pridružila Tina Štebe in fanta priznavata, da se je ženska energija izkazala kot zelo dobra in dobrodošla pomoč pri delu. Delo na projektu postaja iz dneva v dan zahtevnejše in vedno več časa ter zbranosti je potrebnih, da se projekt izvaja tako kot je treba. Trojica deluje usklajeno, kolikor je to le mogoče pri tako velikem projektu. Idej, zaganosti in pozitivne energije jim ne manjka. Stavba Plezalnega centra Ljubljana je iz tedna v teden […]

Vsak teden višje in višje

En del pritličja je že pod streho, le velika plezalna dvorana je še precej “odprta”, saj bodo tam zidovi najvišji.  Nič se ne bomo pritoževali, da gredo betonske stene tako hitro navzgor. Nam je čisto všeč, da je tako, saj si želimo, da te čim prej povabimo v čisto nove previse, platke, poči … skratka v našo družbo. Foto: Tanja Goršič / Vse pravice pridržane.

Rastemo

Gradnja poteka v skladu s planirani, še več izvajalec gradnje nam je sporočil, da za nekaj dni prehitevajo. Odlična novica! Ker želimo vse skupaj pospešiti so na gradbišču ves čas poleg gradbenikov tudi mojstri za elektro inštalacije, ki že napeljujejo kable za električno napeljavo po centru. Pritličje je tako skoraj dokončano. Gremo še višje! :) Foto: Tanja Goršič / Vse pravice pridržane.

Hitro gre!

Naj bo čim lepše vreme, da bomo tako hitro napredovali še naprej! Foto: Tanja Goršič / Vse pravice pridržane.