Zapis Davida Debeljaka, glavnega postavljalca smeri v našem plezalnem centru, o njegovem pogledu na postavljanje smeri.

Ko sem bil majhen, sem se igral z lego kockami. Imel sem nekaj osnovnih gradnikov in gasilsko ladjo. Sedaj sem starejši in igram se z oprimki ter volumni…

Sestavljanje smeri in balvanskih problemov je kreativna dejavnost. Plezalni center Ljubljana omogoča odličen poligon za igranje in delo. Najmanj dvakrat tedensko iz postavljalske kamre izvlečem vijačnik in se potopim v kreativo…0

Naključni ponedeljek, zima 2016

Malo pred sedmo zjutraj parkiram kolo pred plezalnim centrom, odkorakam v veliko dvorano in se razgledam naokoli… danes postavljamo na štrik. Na računalniku odprem excel tabelco in preverim distribucijo ter plan… Ok ena bela 4b lojtra na položnem delu stebra, previsna 6a po dobrih oprimkih – tekoča brez detajla na 8. liniji glavne stene, crimpy vzdržljivc 7c+ na 7. liniji, 7a tehno zajeb na 4. liniji stene s krogi… Pozdravim Klemna1 in Anžeta2, ki danes sodelujeta… nekaj navodil in sprehod v zgornje nadstropje… blag vonj poli3 sestavin oprimkov… pred nekaj dnevi smo dobili nove oprimke4… prepreden z duhom sveže opranih stopkov in oprimkov… Staš5 je bil priden… oprimki lepo zloženi po plastičnih zabojčkih, vsaka barva posebej, stopki in spaxi v svojih škatlah. Odločim se za škatlo modrih morpho6 crimpov in zraven nekaj kul bul… fino bi bilo dodat kakšen volumen7… v škatlo dodam dve piramidici hišne izdelave.

Ok, torej 7a tehno zajeb. Možgani ob ogledu oprimkov že podzavestno sestavljajo kombinacije… oprimki so ravno pravšnji… več manjših detajlov brez očitne pavze… s to luknjico lahko nategnem plezalca v napačno kombinacijo… tam dam enega spaxa8, ki ga bo treba prijet v podprijem s palcem. Klemen me varuje, da si na vrhu uredim fiks9… podri varovanje… sedaj sem sam svoj mojster, viseč na grigriju, iz oprimkov sestavljam zaporedja. Včasih začnem s prvim vabljivim oprimkom, spet drugič najprej naredim ključni del smeri in potem ostalo, kdaj med postavljanjem poskušam gibe, kdaj delam povsem po občutku, včasih na hitro naredim skelet smeri in potem dodam stopke, včasih se zataknem v en posamezen gib in ga pilim do popolnosti, včasih smer postavim kot orodje za učenje tehnike ali kondicijsko pripravo, drugič je vodilo raznolikost, včasih so smeri tehnično zahtevne, drugič bolj enostavne… obstajajo smernice10… pravil ni.

Smer je sestavljena, toda delo ni zaključeno. Vsako smer je potrebno stestirati11… Splezam smer in se delam majhnega… ok tukaj dodam en stopek, pa tu dodam en res majhen krimp, da bodo lahko plezali tudi tamali… kul je. Spodaj bodo morali tamali malo stopit na notranje reliefe, gor je pa bolje, če si malo manjši. Tamle jih bo itak pol šlo z napačno roko… pol bo pa drama… pa spet ne bo kul ocena. Naredim začasni listek s predlogom ocene12. Popoldne, ko se hiša napolni, pogosto opazujem plezalce v smeri. Vedno z veseljem slišim mnenje. Vedno se lahko naučim česa novega, postavim novo zanimivo kombinacijo ali kaj drugačnega.

Strategije in excel tabelce

V plezalnem centru je, skupaj z ekipo postavljalcev, moja naloga zagotoviti primerne izzive za vse plezalne navdušence. Razmišljam o rekreativcu z nivojem 6b, čistem začetniku, ki se bori s 4a, močni bejbi v 7b, perspektivnem mladiču, visokemu meter pa čevap v 7c+, otroku na začetni plezalni šoli v mali dvorani, tipu z močnim bicepsom, ki rad pleza lojtraste smeri, navdušenem bolderašu, ki bi plezal 7a balvane, tečajcu, ki ne zna obrnit boka, stari mami iz Črnega Kala, ki ne mara previsov in tekmovalcu, ki so mu 8b-ji šodr.

V približno 20013 smereh se trudim s primerno razporeditvijo težavnosti smeri.

distribucija-smeri

Seveda ni vse v težavnosti, velik pomen ima tudi primerna razporeditev. Vsaka stena mora imeti primeren razpon težavnosti (seveda je to odvisno tudi od naklona, v največji previs se ne trudimo postaviti 4a, prav tako ne na kratko steno 8c), za čimbolj širok spekter plezalcev. Potem je tu tudi pomen stila smeri, nekatere smeri so postavljene šolsko (npr. v mali dvorani smer, kjer idealno vsak gib obrneš bok, smer samo po sloperjih…), nekatere v luči treninga (npr. tehnično enostavna z vseskozi majhnimi poličkami, daljši gibi po dobrih oprimkih…), nekatere so tehnično kompleksne, druge bolj enostavne. Vedno poskušamo razmišljati, da so smeri primerne tako za majhne kot večje plezalce. Sem in tja me za rokav pocuka naključna obiskovalka14, češ ta in ta gib v tej in tej smeri je za nas male plezalce nemogoč. Ob tem se pogosto spomnim na Luka15 ali Aneja16, ki sta dotično smer sicer brez težav splezala, toda vseeno pomislim ter predlagam kakšen tehničen nasvet17 ter kdaj tudi dodam kak stopek.

Poseben pomen je namenjen tudi postavljalski ekipi. Vsak postavljalec prinese nek svež veter ali nove ideje v postavljanje smeri. Pestrost smeri pa je vsekakor je zelo pomembna komponenta. Seznam vseh, ki so v plezalnem centru postavili smer, je obsežen, najpogosteje pa vijačnik poleg mene vihtijo Klemen, Miško, Luka, Pinti, Dominik F., Jakob Š., Jaka, Anže V., Blaž T., Urh Č., Matjaž V., Simon M. Poleg navedenih je svoj pečat pustilo še mnogo drugih postavljalcev, vsak s svojim karakterjem in tehnično uganko.

Sicer pa je glede želenih smeri pogosto tako, da plezalec pogreša ravno tisti 5c+/6a na položnem delu stebra (tisti previsni z isto oceno seveda ni ok, sploh pa, ker ga je postavil Dave, ki itak vseskozi dela predolge gibe =).

Postavljalski porn

Ob večerih, ko sem sam doma (no, priznam, včasih tudi v službi) in se počutim… hm… takrat… vklopim računalnik… odprem brskalnik… se ozrem čez ramo, če me kdo opazuje in vtipkam… 360holds.com… uau, poglej katere hude nove kište majo… pa tiste nove kače, ki se zložijo skup. Kar v novem zavihku odprem climb-holds.com, ki združuje štiri (pretežno – proizvajajo jih v Sloveniji) slovenske znamke oprimkov Lapis, Bleaustone, 23 in Captain Crux. Kot da bi vedeli, na kaj ciljajo, je priročen zavihek Novi produkti. Poskrolam nove stvari in že 101. pregledam klasiko ala Bleaustone – Grit slopers in zraven razmišljam, da bi blo res kul imet še eno serijo teh v beli barvi za vmesne oprimke na bolderci… AH. Morpho stran in njihov katalog poznam v vse detajle. Vem, da nam v PCL-ju manjka Sphere 1 in da bi blo faking top šit imet Shadows in Blobs. Pa, da novih luknjic še ni v katalogu, ma so hude.

Ampak, da ne odplavam preveč daleč v postavljalski porn in ne opisujem podrobnosti vseh slovenskih proizvajalcev oprimkov (pri oprimkih je Slovenija velika velesila18), kaj šele, da prestopim severno ali zahodno mejo in preplavam ocean, bom razmišljanje odpeljal v drugo smer.

Plezanje izhaja iz skale, sam se imam za čistega skalnega plezalca, toda dejstvo je, da je plezanje na umetnih stenah postalo super zanimivo. Od časov, ko so bili na strop pritrjeni kamni ali ostre lesene poličke, smo hudo napredovali. Kreativne ideje oblikovalcev in izdelovalcev oprimkov branžo potiskajo naprej in plezanju na umetnih stenah dajejo novo dimenzijo. V Plezalnem centru Ljubljana s kreativnim postavljanjem smeri, različnimi postavljalci, kot tudi z novimi oprimki in volumni skrbimo, da plezalci dobijo raznoliko gibanje in da izzivov ne zmanjka.

Ker božiček ne obstaja (no, v bistvu obstaja, ampak očitno nisem dovolj priden in me ne obišče) iz postavljalskega porna izskočim le nekajkrat na leto. Takrat izpolnim priročno excel tabelco in stisnem gumb pošlji. Potem enkrat pride paleta oprimkov ali pa se pred Plezalnim centrom Ljubljana pojavi Jure19 z avtom polnih oprimkov in volumnov in takrat imamo z ostalimi postavljalci nekaj časa žur. Takšna je realnost v tem zajebanem materialističnem svetu. Po predstavah v glavi ali slikicah na računalniku je težko plezat20, kaj šele sestavljat balvanske probleme 😉

Kot vodja postavljanja v Plezalnem centru Ljubljana se še kako zavedam, da so raznoliki in novi oprimki še kako pomembni. Zavoljo tega večkrat letno namenimo precejšnja sredstva za nakup novih oprimkov in volumnov. Tako šalc, kot velikih sloperjev in mikro poličk. V kratkem pričakujemo večje število novih oprimkov. Jupiii!

Zgodba o treh gibih

Plezalni center Ljubljana sicer nima tako velike balvanske stene, kot bi si jo želeli, vendar se trudimo iz nje iztisniti najboljše. Preko poletja smo preizkusili koncept šutalnice z označenimi balvani z barvnimi tejpi. Zaradi odpadajočih listkov se koncept ni najbolje obnesel, zato smo ponovno preklopili na sistem balvanov, postavljenih po barvah. Ker pa koncept šutalnice za določene uporabnike in vadbe predstavlja resnično nadgradnjo, smo sedaj postavili sledeč sistem:

  • od kompresije do stene nad oknom so v steni popolnjene vse luknje, balvani so označeni s tejpi
  • desna, leva plata in buhtelj imajo balvane, postavljene po barvah. Med balvani so vmesni beli in sivi oprimki, ki omogočajo tudi lastno sestavljanje kombinacij21
  • vsak petek postavimo/označimo najmanj 10 novih balvanov

V treh gibih se lahko zgodi vse, kar je pri plezanju22 pomembno. Tehnično kompleksna situacija z dodatkom moči in pravilnim mentalnim pristopom. To je naša vizija, ki ji sledimo pri postavljanju balvanskih ugank. Ob polni steni oprimkov pa lahko tudi vsak obiskovalec sestavi lastno kombinacijo.

Balvaniranje je igra, kjer uspeh sicer ni nepomemben, vendar je bistvo v samem procesu. Bolderiraj in postani močnejši. Bolderiraj in osvoji ali izpopolni novo tehniko. Predvsem pa uživaj v samem procesu.

Opombe

0 – Filozofijo vijačnika piše David Debeljak.
1 – Kejžar, super močen plezalec in poln kreativnih postavljalskih idej.
2 – Varga, pogosto postavi zanimive kombinacije, specialist za odlične vzdržljivce
3 – Oprimki so večinoma narejeni iz poliestra, poliuretana ali podobnih plastičnih mas. Obstaja pa tudi eksotika lesenih in kamnitih oprimkov.
4 – Oprimkov, stopov in volumnov nikoli ni zadosti. Sem in tja kakšen poči, stopki postanejo obrabljeni, predvsem pa so novi oprimiki recept za drugačne zanimive kombinacije in kreativo (približno tako kot takrat, ko dobiš novo škatlo lego kock).
5 – Kotar Celarc, a.k.a. najbolj učinkovit pralec oprimkov. Ko smer poberemo dol, oprimke ali namočimo v raztopino in operemo pod vodo ali jih operemo z visokotlačnim vodnim čistilcem – po domače štrajfiksom ali vapom.
6 – Morpho oprimki, http://www.morpho.si/
7 – Volumni so večje oblike, ki jih pritrdimo na steno in naredijo plezanje še bolj 3D.
8 – Oprimke navadno pritrjujemo z M10 imbus vijaki, poleg tega se uporabljo tudi oprimki in stopi, ki jih na steno pričvrstimo z samoreznimi (spax) vijaki.
9 – Pri postavljanju smeri v veliki dvorani večinoma postavljamo z vrvmi. Vpeti smo na fiksno vrv, oprimke s seboj vlečemo v gajbi. Pri večjih preopremljanjih pa imamo udobje dvižne ploščadi.
10 – Vedno je odvisno, kdo je plezalec, za katerega postavljaš. Routesetting je zelo drugačen, ko postavljaš na tekmi državnega prvenstva, postavljaš šolsko smer v mali dvorani ali smer za splošno populacijo v veliki dvorani. Predvsem pri zadnjem je pomembno, da je smer primerno težka za vse velikosti plezalcev.
11 – Vsako smer preizkusimo. Pri testiranju pazimo na morebitne predolge gibe, preveč izrazite težke gibe, očitno odstopanje od načrtovane ocene, kako je z vpenjanjem…
12 – Ocene so vedno približek. Pogosto pihnemo v eno ali drugo stran. Zato je vsako mnenje dobrodošlo.
13 – Približna številka smeri v veliki dvorani je okoli 160, v mali dvorani nekaj več kot 40, postavljenih balvanov je okoli 90.
14 – Praviloma so ženske plezalke, manjši moški plezalci so očitno raje tiho in si mislijo, da so pač prešvoh.
15 – Jerman, mlad in majhen talentiran plezalec, ki ga občasno treniram.
16 – Batagelj, mladi dinozaver, ki pleza 8b+ in ga zelo redko ustavi predolg gib, čeprav je velik meter pa čevap.
17 – V smereh se pogosto zdi, da manjkajo stopi ali so gibi čisto predolgi. Včasih pomaga, če se pravilno obrnemo na bok, stopimo na trenje ali uporabimo rob stene…
18 – Pomislimo še na Samsaro, Gecko, MR Climbing, Nubs Tech, pa tudi ekstotike lesenih in kamnitih verzij oprimkov in še mnoge garažne izvedbe.
19 – Jure Bobnar, eden izmed odlične ekipe pri Morpho holds in avtor vseh njihovih tanajboljših krimpov.
20 – Morda je šlo v časih, ko so bili računalniki veliki za celo sobo.
21 – V prihodnjih tednih dobimo večje število novih belih oprimkov, tako da bodo tudi ti deli stene konkretno obloženi z oprimki.
22 – Točneje pri balvanskem plezanju.

Published On: 09.04.2018Categories: Zgodbe