” Sanjski par 9a … Za staro kolo in majhnega psa 8c+ … Waterworld 9a … Botulin 8c+ … ”

Vsa ta imena smeri in ocene nam rojijo po glavi, ko nas nekdo vpraša po najtežjih športno-plezalnih smereh v Sloveniji. Športno plezanje se je razvilo iz alpinizma in v 70-ih letih prejšnjega stoletja postalo samostojna (tudi kmalu olimpijska) panoga. Pri tej obliki prostega plezanja se moramo plezalci z lastno močjo telesa in tehniko vzpenjati po steni in premagovati gravitacijo, vrvi in varovalni pripomočki pa nam služijo le za ublažitev morebitnega padca. Športno-plezalna smer predstavlja navidezen pas v steni, ki po navadi poteka od dna do vrha stene in jo moramo za uspešen vzpon preplezati v vodstvu ter brez padca.

Verjetno so vam, ki to berete, te stvari že kristalno jasne, tako kot so bile vsem glavnim akterjem v zgodovini slovenskega športnega plezanja, ki so to dejavnost uspeli prignati v sam svetovni vrh in tako Slovenijo (ter njena plezališča) postaviti na plezalni zemljevid Evrope. Poleg samih začetkov prostega plezanja pri nas, ki sta ga leta 1978 iz Amerike prinesla Iztok Tomazin in Borut Bergant, sta težavnostno lestvico prva začela potiskati Tadej Slabe in Srečo Rehberger. Poleg prvih šestic in sedmic (po francoski lestvici) sta kar hitro prodrla v magični svet osmic, 8a in naprej, tako v tujini kot tudi pri nas, s kopico prvih vzponov. Najtežjo smer tistega obdobja pa je leta 1992 preplezal Slabe, ji nadel ime Za staro kolo in majhnega psa in oceno 8c+.

Tadej Slabe v smeri Sanjski par, 9a
Foto: G. Pecchiar

Ob omembi najtežjih smeri pa večina plezalcev poleg imen pomisli na oceno – 9a. Ta ocena in deveta stopnja (po francoski lestvici) že dolgo časa pomenita “sveti gral” za mnogo plezalcev. Prva smer z oceno 9a je slavna Action Directe v Frankenjuri, v Sloveniji pa smer Martin Krpan, ki jo je 2001 preplezal Jure Golob. Poleg njega so to mejo dosegli številni slovenski plezalci in plezalke, kot so Uroš Perko, Matej Sova, Domen Škofic, Jernej Kruder, Janja Garnbret, Mina Markovič …

Jure Golob v prvi slovenski 9a, Martin Krpan
Foto: J. Golob

Spodnji seznam predstavlja seznam najtežjih športno-plezalnih smeri v Sloveniji; trenutno vključuje 53 smeri z oceno 8c in težje. Smeri z oceno 8b+/c niso bile vključene.

IME SMERIOCENAPLEZALIŠČEPRVI VZPONOPOMBE
Vicious circle9a+/bMišja pečAdam Ondrabrez ponovitve
Massacrate9a+Golobove pečineJernej Kruderbrez ponovitve, Fb8C bolder prečka
Martin Krpan9aMišja pečJure Golob
Sanjski par extension9aMišja pečUroš Perko
Xaxid hostel9aMišja pečTomasz Mrazek
Waterworld9aOspKlemen Bečan
Halupca 19799aOspMatej Sova
In time9aSopotaJernej Kruder
Peščena ura9aSopotaJernej Kruderbrez ponovitve
Umetnost9aTerDomen Škofic
Ekstaza8c+/9aMišja pečMatej Sova
Aikula 8c+/9a Burjakove peči Domen Škofic originalno 8c, nato so se ključni grifi odlomili
Za staro kolo in majhnega psa8c+Mišja pečTadej Slabe
Sanjski par8c+Mišja pečTadej Slabeoriginalno 8c, nato se je nekaj grifov polomilo
Histerija8c+Mišja pečMatej Sova
Človek ne jezi se extension8c+Mišja pečMatej Sova
Secret project8c+OspKlemen Bečanbrez ponovitve
Couch surfing8c+OspKlemen Bečanbrez ponovitve
Revolucija8c+OspMatej Sovaoriginalno 8c, nato se je nekaj oprimkov polomilo, prva ponovitev po odlomu Domen Škofic
Privid8c+Bohinjska belaKlemen Bečan
Botulin8c+KotečnikJernej Kruder
Beautiful pain8c+KotečnikAnže Varga
Miza za šest8c+KotečnikLuka Zazvonil
Valar Morghulis 8c+Čreta Jakob Bizjak brez ponovitve
Butelka8c+MislinjaJernej Kruderbrez ponovitve
Konec MIR-a8c/c+Mišja pečJure Golob
Country house8c/c+Vipavska belaUroš Perko
Talk is cheap!8cMišja pečUroš Perko
Strelovod8cMišja pečUroš Perko
Natural link8cMišja pečUroš Perkosmer Missing link (8b+) brez umetnih grifov
Corrida8cMišja pečFranci Jensterle
Vizija8cMišja pečLuka Zazvonil
Človek ne jezi se8cMišja pečLuka Zazvoniloriginalno 8b+/c, nato se je odlomil ključni oprimek
Popolni mrk8cMišja pečMatej Sova
Ninja želva8cMišja pečJanja Garnbret
Osapski pajek8cOspUroš Perko
Osapska pošast8cOspKlemen Bečan
Helikopter v pošasti8cOspJernej Kruder
Working Leon8cOspKlemen Bečan
Rototom Sun Splash 8cSkedenjGabriele Gorobeybrez ponovitve
Underground doesn’t stop 8cSkedenjJernej Kruder
Puščavski pesek 8cLijakJernej Kruderbrez ponovitve
Super heroji v akciji 8cVipavska bela Uroš Perko
Glista direkt 8cVipavska bela Boštjan Weingerl
Rigor mortis8cBitnjeGašper Pintar
Iluzija8cKotečnikLuka Zazvonil
Kmečka malca – Butnskala8cKotečnikLuka Krajnc
Jojo8cSopotaJernej Kruderbrez ponovitve
The Secret8cSopotaJernej Kruder
Kingslayer8cTerKlemen Novak
Inferno8cTerJaka Šprah
Mrtvaški prst8cČretaJaka Šprah
Žlahtna kapljica 8cMislinjaJernej Kruderbrez ponovitve

Opombe za določene smeri, vzpone in plezalce:

  • Vicious Circle, trenutno najtežja smer v SLO, ne predstavlja samostojne smeri, ampak je (kot tudi veliko drugih smeri iz tega seznama, npr. Martin Krpan, Working Leon, Beautiful pain …) povezava smeri, in sicer Za staro kolo … in Sanjski par. Sestavlja jo spodnji 8c+ del iz Kolesa, slaba pavza in nato še 8c+ Sanjskega para do vrha
  • Massacrate, druga najtežja smer v SLO, je edina smer na tem seznamu, ki ima ”dvojno” oceno – 9a+ ali Fb8C. Gre za bolder prečko (traverse), ki vključuje elemente bolderiranja (ni vpenjanja, crashpadi), ampak ima še vedno toliko gibov, da je stil plezanja bližji športno-plezalnim smerem. Večina medijev je pobrala oceno 9a+
  • Ninja želva je prva smer z oceno 8c (in edina na tem seznamu), ki jo je prva preplezala ženska, Janja Garnbret. Poleg tega je Janja tudi v klubu 9a z Mino Markovič. Poleg njiju pa velja omeniti prvi ženski 8c pri nas – Martina Čufar z Vizijo leta 2005, tri leta kasneje pa Natalija Gros s Histerijo 8c+
  • Aikula v Burjakovih pečeh je bila ob prvem vzponu Uroša Perka ocenjena z 8c. Ko jo je prišel ponovit Domen Škofic, je opazil, da so se umetni ključni grifi polomili. Lahko, da jih je tudi nekdo namerno odbil, ostale so le še packe od sike. Domen je nato smer preplezal z naravnimi razčlembami in ji nato nadel oceno 9a, zato se njegov vzpon smatra za prvi vzpon zdaj naravne Aikule
Natalija Gros v Histeriji, 8c+
Foto: U. Golob

Kje v Sloveniji se nahajajo najtežje smeri?

PLEZALIŠČEŠT. SMERI
Mišja peč18
Osp9
Vipavska bela3
Skedenj2
Lijak1
Kotečnik5
Sopota4
Čreta2
Ter3
Golobove pečine1
Mislinja2
Burjakove peči1
Bohinjska bela1
Bitnje1

Skoraj 2/3 najtežjih športno-plezalnih smeri pri nas se nahaja na primorskem koncu; samo v Mišji peči 18 smeri, več kot v katerikoli drugi pokrajini skupaj. Razlog za to je, da v primorskih plezališčih prevladuje previsni, atletski tip plezarije, ki je kombiniran z dolgimi, vzdržljivostnimi smermi. Za Primorsko ima veliko težkih smeri tudi Štajerska v največjem slovenskem plezališču, Kotečniku, ter v futuristični Sopoti, ki utegne doprinesti nekatere izmed najtežjih pri nas. Poleg njih pa velik potencial najdemo tudi na Čreti in Teru, ki se šele razvijata kot plezališči, ampak imata že lepo število težkih linij in projektov. Najmanj težkih smeri pa najdemo na Gorenjskem in Koroškem, kar je presenetljivo glede na samo število plezališč, ki jih premoreta ti pokrajini. Vendar pa je večina teh plezališč odmaknjenih, zelo specifičnih, ali pa so najtežje smeri tam redke, v nasprotju z npr. Mišjo pečjo, kjer se večina smeri giblje okoli 8a ali težje.

Janja Garnbret v smeri Rollito Sharma, 8c – na flash
Foto: L. Fonda

Presenetljivo je tudi dejstvo, da je večina prvih vzponov najtežjih smeri slovenskih (da je FA opravil/a Slovenec/ka). Samo trije plezalci, ki niso Slovenci, imajo vsak po en FA v naših plezališčih.

Za konec pa še nekaj zanimivosti:

  • 9a klub, odprt leta 2001, vsebuje trenutno 13 plezalcev, od tega 11 moških in 2 ženski (Golob, Sova, Perko, Bečan, Škofic, Kruder, Vezonik, Pintar, Markovič, Garnbret, Šprah, Bizjak, Bergant)
  • 9a+ klub, odprt leta 2014, pa vsebuje trenutno samo 3 plezalce: Škofic, Bečan ter Kruder. Ženske plezalke se še niso priborile v ta klub, 9b kluba Slovenija še nima.
  • Smer Papichulo v Oliani je edina smer z oceno 9a+, ki ima dva slovenska vzpona – Domen Škofic (kot prvi Slovenec) in Klemen Bečan.
  • Es Pontas, znamenito DWS smer Chrisa Sharme, je leta 2016 prvi ponovil Jernej Kruder. Čeprav mnogi plezalci domnevajo, da težavnost te smeri spada med 9a+ in 9b, se nista niti Sharma niti Kruder uradno opredelila do ocene. Prvo ”pravo” 9a+ športno-plezalno smer (poleg Massacrate in Es Pontas) je Jernej leta 2018 splezal v Dalmaciji, ko je naredil prvi vzpon v smeri Dugi Rat.
  • Edini 8c+ na pogled (OS) je do sedaj uspel Klemnu Bečanu leta 2014 v smeri Siempre se Puede Hacer Menos v Chulilli, ki je obenem to smer tudi prvi preplezal (FA). 8c na pogled imata Bečan in Škofic, 8c flash (FL) pa je kot prvi Slovenki leta 2016 uspel Janji Garnbret .
Jernej Kruder v Es Pontas, 9?
Foto: K. Halbach

Če bo slovensko športno plezanje napredovalo v takem tempu, lahko že v tem desetletju pričakujemo večino mejnikov, tako v plezališčih kot tudi na tekmah, ne uide nam pa niti Olimpijada v letu 2021.

– Robert Buh

Komentarji