” Sanjski par 9a … Za staro kolo in majhnega psa 8c+ … Waterworld 9a … Botulin 8c+ … ”

 

Vsa ta imena smeri in ocene nam rojijo po glavi, ko nas nekdo vpraša po najtežjih športno-plezalnih smereh v Sloveniji. Športno plezanje se je razvilo iz alpinizma in v 70-ih letih prejšnjega stoletja postalo samostojna (tudi kmalu olimpijska) panoga. Pri tej obliki prostega plezanja se moramo plezalci z lastno močjo telesa in tehniko vzpenjati po steni in premagovati gravitacijo, vrvi in varovalni pripomočki pa nam služijo le za ublažitev morebitnega padca. Športno-plezalna smer predstavlja navidezen pas v steni, ki po navadi poteka od dna do vrha stene in jo moramo za uspešen vzpon preplezati v vodstvu ter brez padca.

 

Verjetno so vam, ki to berete, te stvari že kristalno jasne, tako kot so bile vsem glavnim akterjem v zgodovini slovenskega športnega plezanja, ki so to dejavnost uspeli prignati v sam svetovni vrh in tako Slovenijo (ter njena plezališča) postaviti na plezalni zemljevid Evrope. Poleg samih začetkov prostega plezanja pri nas, ki sta ga leta 1978 iz Amerike prinesla Iztok Tomazin in Borut Bergant, sta težavnostno lestvico prva začela potiskati Tadej Slabe in Srečo Rehberger. Poleg prvih šestic in sedmic (po francoski lestvici) sta kar hitro prodrla v magični svet osmic, 8a in naprej, tako v tujini kot tudi pri nas, s kopico prvih vzponov. Najtežjo smer tistega obdobja pa je leta 1992 preplezal Slabe, ji nadel ime Za staro kolo in majhnega psa in oceno 8c+.

 

Tadej Slabe v smeri Sanjski par, 9a
Foto: G. Pecchiar

 

Ob omembi najtežjih smeri pa večina plezalcev poleg imen pomisli na oceno – 9a. Ta ocena in deveta stopnja (po francoski lestvici) že dolgo časa pomenita “sveti gral” za mnogo plezalcev. Prva smer z oceno 9a je slavna Action Directe v Frankenjuri, v Sloveniji pa smer Martin Krpan, ki jo je 2001 preplezal Jure Golob. Poleg njega so to mejo dosegli številni slovenski plezalci in plezalke, kot so Uroš Perko, Matej Sova, Domen Škofic, Jernej Kruder, Janja Garnbret, Mina Markovič …

 

 

Jure Golob v prvi slovenski 9a, Martin Krpan
Foto: J. Golob

 

Spodnji seznam predstavlja seznam najtežjih športno-plezalnih smeri v Sloveniji; trenutno vključuje 51 smeri z oceno 8c in težje. Smeri z oceno 8b+/c niso bile vključene.

 

IME SMERI OCENA PLEZALIŠČE PRVI VZPON OPOMBE
Vicious circle 9a+/b Mišja peč Adam Ondra brez ponovitve
Massacrate 9a+ Golobove pečine Jernej Kruder brez ponovitve, Fb8C bolder prečka
Martin Krpan 9a Mišja peč Jure Golob  
Sanjski par extension 9a Mišja peč Uroš Perko  
Xaxid hostel 9a Mišja peč Tomasz Mrazek  
Waterworld 9a Osp Klemen Bečan  
Halupca 1979 9a Osp Matej Sova  
Aikula 9a Burjakove peči Domen Škofic originalno 8c, nato so se ključni grifi odlomili
In time 9a Sopota Jernej Kruder  
Ekstaza 8c+/9a Mišja peč Matej Sova  
Za staro kolo in majhnega psa 8c+ Mišja peč Tadej Slabe  
Sanjski par 8c+ Mišja peč Tadej Slabe originalno 8c, nato se je nekaj grifov polomilo
Histerija 8c+ Mišja peč Matej Sova  
Človek ne jezi se extension 8c+ Mišja peč Matej Sova  
Secret project 8c+ Osp Klemen Bečan brez ponovitve
Couch surfing 8c+ Osp Klemen Bečan brez ponovitve
Revolucija 8c+ Osp Matej Sova originalno 8c, nato se je nekaj oprimkov polomilo, prva ponovitev po odlomu Domen Škofic
Privid 8c+ Bohinjska bela Klemen Bečan  
Botulin 8c+ Kotečnik Jernej Kruder  
Beautiful pain 8c+ Kotečnik Anže Varga  
Miza za šest 8c+ Kotečnik Luka Zazvonil  
Butelka 8c+ Mislinja Jernej Kruder brez ponovitve
Valar Morghulis 8c+ Čreta Jakob Bizjak brez ponovitve
Konec MIR-a 8c/c+ Mišja peč Jure Golob  
Country house 8c/c+ Vipavska bela Uroš Perko  
Mrtvaški prst 8c/c+ Čreta Jaka Šprah  
Talk is cheap! 8c Mišja peč Uroš Perko  
Strelovod 8c Mišja peč Uroš Perko  
Natural link 8c Mišja peč Uroš Perko smer Missing link (8b+) brez umetnih grifov
Corrida 8c Mišja peč Franci Jensterle  
Vizija 8c Mišja peč Luka Zazvonil  
Človek ne jezi se 8c Mišja peč Luka Zazvonil originalno 8b+/c, nato se je odlomil ključni oprimek
Popolni mrk 8c Mišja peč Matej Sova  
Ninja želva 8c Mišja peč Janja Garnbret  
Osapski pajek 8c Osp Uroš Perko  
Osapska pošast 8c Osp Klemen Bečan  
Helikopter v pošasti 8c Osp Jernej Kruder  
Working Leon 8c Osp Klemen Bečan brez ponovitve
Žlahtna kapljica 8c Mislinja Jernej Kruder brez ponovitve
Rigor mortis 8c Bitnje Gašper Pintar  
Iluzija 8c Kotečnik Luka Zazvonil  
Kmečka malca – Butnskala 8c Kotečnik Luka Kranjc  
Super heroji v akciji 8c Vipavska bela Uroš Perko  
Glista direkt 8c Vipavska bela Boštjan Weingerl  
Jojo 8c Sopota Jernej Kruder brez ponovitve
The Secret 8c Sopota Jernej Kruder  
Kingslayer 8c Ter Klemen Novak  
Inferno 8c Ter Jaka Šprah brez ponovitve
Underground doesn’t stop 8c Skedenj Jernej Kruder  
Rototom Sun Splash 8c Skedenj Gabriele Gorobey brez ponovitve
Puščavski pesek 8c Lijak Jernej Kruder brez ponovitve

 

Opombe za določene smeri, vzpone in plezalce:

 

  • Vicious Circle, trenutno najtežja smer v SLO, ne predstavlja samostojne smeri, ampak je (kot tudi veliko drugih smeri iz tega seznama, npr. Martin Krpan, Working Leon, Beautiful pain …) povezava smeri, in sicer Za staro kolo … in Sanjski par. Sestavlja jo spodnji 8c+ del iz Kolesa, slaba pavza in nato še 8c+ Sanjskega para do vrha
  • Massacrate, druga najtežja smer v SLO, je edina smer na tem seznamu, ki ima ”dvojno” oceno – 9a+ ali Fb8C. Gre za bolder prečko (traverse), ki vključuje elemente bolderiranja (ni vpenjanja, crashpadi), ampak ima še vedno toliko gibov, da je stil plezanja bližji športno-plezalnim smerem. Večina medijev je pobrala oceno 9a+
  • Ninja želva je prva smer z oceno 8c (in edina na tem seznamu), ki jo je prva preplezala ženska, Janja Garnbret. Poleg tega je Janja tudi v klubu 9a z Mino Markovič. Poleg njiju pa velja omeniti prvi ženski 8c pri nas – Martina Čufar z Vizijo leta 2005, tri leta kasneje pa Natalija Gros s Histerijo 8c+
  • Aikula v Burjakovih pečeh je bila ob prvem vzponu Uroša Perka ocenjena z 8c. Ko jo je prišel ponovit Domen Škofic, je opazil, da so se umetni ključni grifi polomili. Lahko, da jih je tudi nekdo namerno odbil, ostale so le še packe od sike. Domen je nato smer preplezal z naravnimi razčlembami in ji nato nadel oceno 9a, zato se njegov vzpon smatra za prvi vzpon zdaj naravne Aikule 9a

 

 

Natalija Gros v Histeriji, 8c+
Foto: U. Golob

 

Kje v Sloveniji se nahajajo najtežje smeri?

 

 

PLEZALIŠČE ŠT. SMERI
Mišja peč 18
Osp 9
Vipavska bela 3
Skedenj 2
Lijak 1
Kotečnik 5
Sopota 3
Čreta 2
Ter 2
Golobove pečine 1
Mislinja 2
Burjakove peči 1
Bohinjska bela 1
Bitnje 1

 

Skoraj 2/3 najtežjih športno-plezalnih smeri pri nas se nahaja na primorskem koncu; samo v Mišji peči 18 smeri, več kot v katerikoli drugi pokrajini skupaj. Razlog za to je, da v primorskih plezališčih prevladuje previsni, atletski tip plezarije, ki je kombiniran z dolgimi, vzdržljivostnimi smermi. Za Primorsko ima veliko težkih smeri tudi Štajerska v največjem slovenskem plezališču, Kotečniku, ter v futuristični Sopoti, ki utegne doprinesti nekatere izmed najtežjih pri nas. Poleg njih pa velik potencial najdemo tudi na Čreti in Teru, ki se šele razvijata kot plezališči, ampak imata že lepo število težkih linij in projektov. Najmanj težkih smeri pa najdemo na Gorenjskem in Koroškem, kar je presenetljivo glede na samo število plezališč, ki jih premoreta ti pokrajini. Vendar pa je večina teh plezališč odmaknjenih, zelo specifičnih, ali pa so najtežje smeri tam redke, v nasprotju z npr. Mišjo pečjo, kjer se večina smeri giblje okoli 8a ali težje.

 

 

Janja Garnbret v smeri Rollito Sharma, 8c – na flash
Foto: L. Fonda

 

Presenetljivo je tudi dejstvo, da je večina prvih vzponov najtežjih smeri slovenskih (da je FA opravil/a Slovenec/ka). Samo trije plezalci, ki niso Slovenci, imajo vsak po en FA v naših plezališčih.

 

Za konec pa še nekaj zanimivosti:

 

  • 9a klub, odprt leta 2001, vsebuje trenutno 14 plezalcev, od tega 12 moških in 2 ženski (Golob, Sova, Perko, Bečan, Škofic, Kruder, Vezonik, Pintar, Markovič, Garnbret, Šprah, Bizjak, Bergant, Zorko).
  • 9a+ klub, odprt leta 2014, pa vsebuje trenutno samo 3 plezalce: Škofic, Bečan ter Kruder. Ženske plezalke se še niso priborile v ta klub.
  • 9b klub je leta 2021 odprl Domen Škofic, z vzponom v Rodellarju.
  • Smer Papichulo v Oliani je edina smer z oceno 9a+, ki ima dva slovenska vzpona – Domen Škofic (kot prvi Slovenec) in Klemen Bečan.
  • Es Pontas, znamenito DWS smer Chrisa Sharme, je leta 2016 prvi ponovil Jernej Kruder. Čeprav mnogi plezalci domnevajo, da težavnost te smeri spada med 9a+ in 9b, se nista niti Sharma niti Kruder uradno opredelila do ocene. Prvo ”pravo” 9a+ športno-plezalno smer (poleg Massacrate in Es Pontas) je Jernej leta 2018 splezal v Dalmaciji, ko je naredil prvi vzpon v smeri Dugi Rat.
  • Edini 8c+ na pogled (OS) je do sedaj uspel Klemnu Bečanu leta 2014 v smeri Siempre se Puede Hacer Menos v Chulilli, ki je obenem to smer tudi prvi preplezal (FA). 8c na pogled imajo Bečan, Škofic in Janja Garnbret, kot prva ženska na svetu.

 

 

Jernej Kruder v Es Pontas, 9?
Foto: K. Halbach

 

Če bo slovensko športno plezanje napredovalo v takem tempu, lahko že v tem desetletju pričakujemo večino mejnikov, tako v plezališčih kot tudi na tekmah, ne uide nam pa niti Olimpijada v letu 2021.

 

 

 

– Robert Buh

 

Published On: 30.04.2020Categories: Knjiga znanja, ZgodbeTags: , , , , ,