Tekmovalo je kar 253 plezalcev in plezalk iz vse zahodne Slovenije. Zraven je prišlo veliko staršev in navijačev, tako da je bilo vzdušje odlično.

Najprej so plezali najmlajši. Med mlajšimi cicibani je z vrhom v obeh smereh zmagal Matevž Margon iz ŠPD Korenjak. Pri mlajših cicibankah je po zanimivem boju v superfinalu zmagala Zala Mlakar Starič iz AO Kranj.

Tudi pri starejših cicibanih je odločitev padla šele v superfinalu, v katerem je bil na koncu najbojši Jaka Jaki (ŠPD Korenjak). Starejše cicibanke so plezale nekoliko lažje smeri, saj je kar 25 plezalk preplezalo prvo smer, od tega pa se jih je 8 uvrstilo v superfinale, tam pa je zmagala Živa Golob iz ŠPD Korenjak.

Nekoliko hitreje sta se zaključili tekmovanji starejših dečkov in kadetov, saj je pri prvih težko kvalifikacijsko smer edini preplezal Luka Potočar (ŠPO Jesenice), pri drugih pa nismo videli vrha. Najboljši je bil Aleš Peharc.

Zelo zanimiv boj za zmago smo spremljali pri mlajših dečkih. Po osmih vrhovih v prvi smeri so mladi plezalci plezali prvo smer starejših dečkov in kadetov, ki sta jo uspela splezati Anej Batagelj (DRPK) in Andrej Polak (PK Škofja Loka). Starejšim tekmovalcem sta tako pokazala, da ni heca z mlajšo generacijo. Na koncu je zmago v superfinalni smeri za dva giba osvojil Andrej, velja pa omeniti, da bi bila mladeniča najbojša, tudi če bi tekmovala v konkurenci kadetov.

Mlajše deklice so se v superfinalu prav tako pomerile v prej omenjeni smeri, zmago pa sta si razdelili Ajda Golob (ŠPD Korenjak) in Erna Šefić (ŠD Proteus).

Starejše deklice so tekmo odločile po eni smeri. Zmagala je Špela Tonki (DEŠ).  Zmago pri kadetinjah je z odličnim plezanjem osvojila Maša Grošelj (ŠD Radovljica).

S štirimi zmagami je bil najuspešnejši klub ŠPD Korenjak, najpomembneje pa je, da se je mladina pri plezanju zabavala in družila s svojimi plezalnimi prijatelji. Tekma je minila v sproščenem vzdušju, organizacija pa je bila (kljub manjšim tehničnim težavam na začetku) že boljša kot lansko leto.

Do zaključka Zahodne lige sta na sporedu še tekmi v Kamniku (balvani) in Šenčurju (težavnost).

Zapisal: Jaka Šprah (DRPK)

 

Pod foto galerijo si preberite še vtise starešine Matjaža Jerana oziroma Jery-ja!

Po lanski prvi organizaciji tovrstnega tekmovanja in posledično dolgemu spisku možnih izboljšav, smo se zaprisegli, da tokratno organizacijo vzamemo nadvse resno in se na tekmovanje temeljito pripravimo. Oblikovan je bil organizacijski odbor, se večkrat konstruktivno sestal in nad delom ekipe sem še danes navdušen. Tekmovanje smo uspešno izpeljali, bil je pravi plezalni praznik, plezalo je blizu 300 otrok, spremljalo jih je vsaj toliko staršev oz. trenerjev.

Tekmovanje je potekalo na izjemno sončen dan, kar je večini obiskovalcev zagotovilo popolno mero svežega zraka, vrata naše hiše so bila na stežaj odprta. Medtem ko so tekmovalci poskušali doseči vrhove zelo posrečenih, tudi do 16,5 m visokih smeri, so pred hišo potekale delavnice za najmlajše, starši so kofetkali in se sončili, si privoščili pivo s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe, sodelovali v nagradni igri Iglu športa ali kupovali umetniške vrečke za magnezij Trinity … predvsem pa so navijali in z nami uživali v dobrih predstavah mladih plezalcev.

Navdušile so vse skupine tekmujočih. Zopet so bili najbolj številčni starejši cicibani oz. cicibanke in mlajši dečki oz. deklice. Nekaj otrok je razočaranih jokalo, uspešno pa so plezali skoraj vsi ostali, tudi barvno slepi, prestrašeni in “sveže pečeni” nadobudni plezalci. Večina med njimi se je uspešno navila, najboljši dvakrat, nekateri celo trikrat. Veliko dobrega plezanja je smoter dobre tekme.

Še enkrat v imenu Plezalnega centra Ljubljana pozdravljam vse tekmovalce, njihove trenerje in starše, naše sponzorje (Iglu šport, Picerija Oliva). Globok priklon izreka dobrovoljni in zelo delavni ekipi Društva za razvoj plezalne kulture, ki je absolutno odlično pripravila sobotni plezalni praznik. Prepričan sem, da bomo zelo zagnano zadevo še bolje izpeljali čez tri tedne za vzhodno polovico naše dežele.

Se vidimo pod našimi stenami Plezalnega centra Ljubljana. Veliko užitkov pri plezanju!

Matjaž Jeran

 

Published On: 01.04.2015Categories: Mladina, Tekmovanja, Utrinki, ZgodbeTags: , , , ,