Za skupino otrok iz Centra IRIS (Center za slepe in slabovidne) ponedeljek ni navaden vrtčevski dan. Takoj po zajtrku se namreč posedejo v kombi in oddrvijo proti plezalnemu centru, kjer jih  vedno čakajo vznemirljivi izzivi. S sodelovanjem v inovativnem projektu PZSja Plezanje za otroke s posebnimi potrebami so že lani spoznali svet vertikale in oprimkov, ga osvojili in vzljubili.

Preko reševanja gibalnih problemov otroci na igriv način razvijajo svoje potenciale, nam spremljevalcem pa dokazujejo, da plezanje na mnogotere načine spodbuja tako njihov motorični, kot tudi psihološki in socialni razvoj. Naša želja je seveda, da bi bile te možnosti dostopne tudi osebam s posebnimi potrebami na drugih področjih in v luči tega se je skupini že pridružil tudi deček s spektroavtistično motnjo.

Plezalno vadbo izvajamo v Plezalnem centru Ljubljana, ki z veseljem podpira idejo, da je športno plezanje zaradi dobrobiti, ki jih prinaša posamezniku, potrebno omogočiti in približati čim širšemu krogu ljudi. V vadbo je vključenih sedem otrok, starih 4-6 let: 6 slepih oz. slabovidnih otrok iz Centra IRIS in deček s spektroavtistično motnjo. Plezalno vadbo vodiva dva inštruktorja športnega plezanja ob pomoči vzgojiteljic Centra IRIS. Gibalne spretnosti in zaupanje otrok v lastne sposobnosti razvijamo, poleg samega plezanja, tudi preko gibalnih poligonov in iger, ki vključujejo elemente plezanja.

Da je pot navzgor po steni lažja, poskrbi kakšno presenečenje, ki nas čaka sredi stene. Pri tretjem vmesnem varovanju na primer naletimo na  ribico, ki bo zapiskala, če jo dosežemo in stisnemo. Tako se še bolj potrudimo, splezamo še malo višje in dosežemo še en oprimek več. Naši mali prstki sedaj že dobro vedo, da so sposobni najti oprimke, ki nam omogočajo pot navzgor. S tem pa se je okrepila tudi naša samozavest, ki nam bo pomagala reševati izzive na steni ali izven nje.

Včasih odkrivamo nove svetove tudi z guganjem na plezalni vrvi, hoji ob napeti vrvi – »ferati«, plezanjem po lestvi ali pa s »čiščenjem« oprimkov raznolikih oblik. Največ pa seveda pomenijo zadovoljni nasmeški malih »pajkcev« ob koncu vadbe.

Za več informacij lahko kontaktirate inštruktorja Matjaža, ki je dosegljiv na matjaz.vrhunc@gmail.com.

Vadba malih poteka para-plezalcev v sodelovanju z:

Published On: 11.02.2022Categories: Dogaja se, Zgodbe