Kaj je tvoja glavna motivacija za delo inštruktorja/ice?

Deliti veselje do plezanja.

Kakšni so bili tvoji plezalni začetki?

Leta 1991 smo začeli s treningi v Novih Jaršah. V skupini nas je bilo preko 50, vzgajali so naju legendi Koki in Đoko. Na treningu (dvakrat na teden) si na vrsto za plezanje prišel štirikrat! Stena je bila brutalno previsna in grifi zelo redki, le najboljši smo sfajtali previs na 4 metre višine … Širom Slovenije smo med plezanjem po plezališčih kmalu spoznali skoraj vse slovenske plezalce.

Zakaj plezanje? Kaj ti pomeni plezanje?

Če nisi za žogo, ne za plavanje in smučat hodiš le enkrat letno med počitnicami, ti ostane plezanje. 😉 Plezanje je popotovanje širom sveta s prijatelji.

Si po duši bolderaš/ica, friko/frikica, plastičar/ka ali hribovc/ka?

Danes hribovc, včeraj friko, upam da nekoč tudi balvanist.

Najtežja preplezana smer na pogled / z rdečo piko?

Na pogled 7c+, z rdečo piko 8b+.

Ali se ti je kdaj v tvoji plezalni karieri zgodilo kaj izjemno zabavnega, kar te še danes nasmeji?

Leta 2003 sva z Mihom Valičem  tri dni plezala Half Dome. Sredi druge noči priplezata in se stisneta k meni na polico, sredi obupno navpične 700 m stene, dve premraženi Mehičanki, podelimo spalko … Naslednji dan z Mihom odbrziva do vrha in pozabiva na vse, tudi dekleti. Popoldne v campu srečava dve lepotici znanih oči, povabita naju v vroče vrelce. V vrelem vročem vrelcu mi lepotička na boku pokaže odtis jebic, ki so se v noči tiščale med nama.

Katero plezalno potovanje ti je ostalo najbolj v spominu in zakaj?

Odprava v Kenijo leta 2002. Prvič sem sedel na letalo, prvič šel na odpravo. 5 prijateljev se nas je za 40 dni stopilo s pravo črno Mamo Afriko. Domačini, obredi, ljubezen in seveda plezanje s prijatelji.

S čim se še ukvarjaš poleg plezanja?

Imam sina, hči in žensko. Gobarim in fotografiram.

Najljubša knjiga, pesem in filmček

Knjiga: Takrat me počakaj sonce od Milana Romiha. Album Pata Negra: Blues de al Frontera. Filmi Pedra Almodovarja.

Citat, moto, ki najbolj ustreza tvojemu življenju, razmišljanju

Sem razdvojen med: “Živi se enkrat, zato ustvarjajmo in uživajmo.” in “Red, rad in disciplina.”

Če bi imel teden, mesec ali leto dni prostega časa in nič težav z denarjem, kako bi jih preživel/a?

Kupil bi star kombi in se z družino odpeljal plezat. Vabil bi prijatelje in plezal v deželah, kjer še nikoli nisem bil. Šel bi na jug, vzhod, bližnji in daljni vzhod, Afriko, J. in S. Ameriko.

Matjaž je trener športnega plezanja, alpinistični inštruktor, diplomiran ekonomist in gorski vodnik – pripravnik. Je idejni oče in direktor v plezalnem centru. Poleg koordinacije in vodenja občasno sodeluje pri postavljanju smeri.