V Ljubljani, natančneje v zelenem predelu Štepanjskega naselja, je decembra 2013 svoja vrata odprl sodobni plezalni center, namenjen izključno športnemu plezanju in z njim povezanimi dejavnostmi. Plezalni center Ljubljana je največji in najsodobnejši športno-plezalni objekt pri nas. Plezalcem ponuja 1580 m2 plezalnih površin z visokimi (do 17 metrov) in balvanskimi (nizkimi) stenami s smermi različnih težavnostnih stopenj. Od leta 2019 je na voljo 300m2 zunanjih plezalnih površin višine do 15,5m in hitrostno steno. Plezalni center Ljubljana je vsekakor prostor za tiste, ki vas je plezanje že zasvojilo, za resne tekmovalce in tudi za tiste, ki bi se radi plezalnih veščin naučili na novo.

Kaj vas čaka v Plezalnem centru Ljubljana?

Marsikaj! V prvi vrsti seveda plezanje, poleg tega pa še »kofetkanje«, druženje in »šopingiranje«. Plezalci boste gotovo navdušeni nad raznoliko paleto plezalnih smeri različnih višin, stenskih oblik in težavnosti. V prijetnem ambientu gostinskega lokala Grif Bar lahko poskrbite za svojo družabno plat, v dobro založeni trgovini s športno opremo pa boste našli vse potrebno za šport in prosti čas.

Kdaj lahko pridete?

Plezalni center Ljubljana ima svoja vrata odprta vse dni v tednu, tudi med prazniki – vse od jutra pa do poznega večera, tako da boste zagotovo našli sebi primerno uro, da pridete plezat k nam. Vabljeni, da preizkusite naše previse, plate in tudi kakšno poč, ali si privoščite pijačo ali dve v Grif Baru, kjer boste skozi panoramsko okno lahko opazovali, kako se pleza na najvišji umetni plezalni steni pri nas. Ne bo vam žal!

Velika dvorana oz. Severna Triglavska stena

Velika plezalna dvorana ima 850 m2 plezalnih površin in stene visoke do 17 metrov. V dvorani imajo svoje mesto tako položne kot navpične »plate«, previsi različnih naklonov, zajede, razi in strehe ter 3 različne poči. Stene so razdeljene v 6 sektorjev: Stena s krogi, Zajede, Steber, Glavna stena, Skladišče in Dvigalo. Postavljenih je preko 130 smeri (seznam smeri in statistika) v težavnosti od 3 do 8c.

Balvanska stena oz. galerije Triglavske Bistrice

Balvanska stena ima 180 m2 plezalnih površin. Stene – različnih naklonov in oblik, do višine 4,5 metrov, z možnostjo “topout-a” – so odlično sredstvo za trening moči in tehnike tako rekreativnih kot vrhunskih plezalcev. Balvansko steno smo opremili s postavljenimi balvanskimi problemi različnih težavnosti (poskrbeli, da pridemo do števila 100), ki se redno spreminjajo.

Mala plezalna dvorana oz. dvorana Mali Triglav

Mala plezalna dvorana ima 230 m2 plezalnih površin do višine 11 metrov, s približno 48 smermi v težavnosti od 4a do 7a (seznam in statistika). V dvorani je omogočeno plezanje z varovanjem od zgoraj ali v vodstvu. Raznolike stene in šolsko postavljene smeri so odličen poligon za začetnike, vodene vadbe, treninge mladine, učenje tehnike plezanja in zaključene skupine. Radovedneži, ki vas zanima, kaj se dogaja v Veliki plezalni dvorani, lahko z balkona uživate v pogledu na plezanje s ptičje perspektive.

Plezalni vrt s stenami in igralom Triglav

Zunanja stena ima 300 m2 plezalnih površin do višine 15,5 metrov, s približno 32 smermi v težavnosti od 4a do 8b (seznam in statistika). Na zunanji steni je mogoče plezati z varovanjem v vodstvu. na hitrostni steni je samovarovalo. Raznolike stene navpičnih in previsnih naklonov in rekreativne ter tekmovalno postavljene smeri in hitrostna stena z samovarovalom so odličen poligon za vse ljubitelje svežega zraka. Na drugem koncu vrta mlade plezalce čaka igralo plezalna stena Triglav, gugalnica za dva in peskovnik. Spremljevalci in naplezani plezalci boste postreženi na udobnem pisanem pohištvu. Dopoldan vrt razsvetljuje senca, po 13h pa ga hladi prijetna sapa.

Ogrevalna in trening dvorana oz. Kuža pazi

Večnamenska dvorana je opremljena z rekviziti za trening moči in dopolnilne, neplezalne vadbe. V njej je prostor za ogrevanje, raztezanje in druge oblike vadbe. V dvorani so na voljo: campus in peg deska, sloperrail, gimnastični obroči, TRX, gimnastične žoge, letveniki, vadbene elastike, ravnotežne deske, uteži in drugi različni pripomočki za vadbo. Prostor ima tudi manjšo plezalno steno, ki je namenjena najmlajšim plezalcem in plezalnim igram.

Grif Bar

Po plezanju je skoraj obvezna sprostitev v dobri družbi in prijetnem okolju. V prijetnem barčku plezalnega centra je prijetno okolje vsekakor zagotovljeno, vse od zime pa do zime!  Prijazno osebje vam bo postreglo s pijačo po vaši želji, za lačne pa smo poskrbeli s pestro ponudbo toplih in hladnih prigrizkov za vse okuse. Skozi panoramsko okno boste lahko brez naprezanja opazovali, kako se pleza na presunljivih umetnih previsih ali brezplačno brskali po spletu (free wifi). Ob lepem vremenu lahko posedate na soncu na letnem vrtu, v poletni vročini pa se lahko umaknete pod senčnik ali se ohladite v prijetno ohlajeni notranjosti lokala. Vabljeni na obisk!

Dogodki, predavanja in tekmovanja

Plezalni center ni zgolj središče urbanega plezanja, ampak tudi kulture. Del lokala enkrat mesečno spremenimo v koncertni oder, kjer gostujejo domače glasbene skupine, ki preigravajo najrazličnejše glasbene žanre. Mesečno organiziramo najrazličnejša predavanja o plezalnih in alpinističnih podvigih znanih gostov, zanimivih potepanjih (plezalnih in popotniških), predstave in projekcije filmov domače ter tuje produkcije. Pod streho plezalnega centra se odvijajo tudi različna tekmovanja za otroke, mladino in odrasle (Zahodna, Vzhodna liga, NLP liga, Plezalna dirka …).

Plezalni programi

Pri nas se lahko plezanja naučite na novo, osvežite svoje znanje, nadgradite svojo plezalno tehniko in se naplezate v dobri družbi s sebi podobnimi plezalnimi navdušenci. Izvajamo organizirano plezanje za otroke, mladino, študente in odrasle ter starejše v okviru celoletnih vodenih plezalnih treningov, raznovrstnih plezalnih tečajev in delavnic, organiziramo zanimive plezalne izlete in večdnevne tabore. Več informacij o posameznih plezalnih programih najdete TU.

Soba z razgledom

Soba z razgledom smo ta prostor poimenovali zato, ker je od tu mogoče pogled usmeriti na zeleno ali zasneženo pokrajino ob Ljubljanici in tudi na plezalce, ki se kot pajki premikajo po stenah v Mali in Veliki plezalni dvorani. Prostor je namenjen različnim izobraževanjem in predavanjem, tukaj pa potekajo tudi praznovanja rojstnih dni.

Smeri (routesetting)

Pri postavljanju smeri skušamo s kreativnimi zaporedji oprimkov plezalca naučiti raznolike plezalne tehnike in razvijati kondicijske sposobnosti (moč, vzdržljivost). Veliko pomena posvečamo primerni razporeditvi težavnosti in rednemu menjavanju smeri, da vsi obiskovalci najdejo primerne izzive. Za smeri skrbi ekipa raznolikih postavljalcev, saj menimo da vsak postavljalec prinese svoj stil, kar prispeva k večji pestrosti in raznolikosti. Vsakotedensko postavimo nekaj novih smeri v veliki dvorani (ponedeljek) in balvanov na balvanski steni (petek). Trikrat letno se izvedejo večja preopremljanja v veliki dvorani, enkrat letno povsem preopremimo malo dvorano. Pregled in razporeditev težavnosti najdete na tej podstrani, tam lahko tudi podate svojo oceno težavnosti in ocenite kakovost smeri.

Slackline park

Na zemljišču pred plezalnim centrom smo uspešno obudili predel, ki je nekaj let povsem sameval. Posebnost tega urejenega predela pred plezalnim centrom je tudi Slackline park, prvi park za ljubitelje hoje po gurtni (slackine-u) pri nas.  Park je opremljen s posebnimi sidri, v katera je mogoče kadarkoli napeljati do 7 gurten (slackline-ov) različnih dolžin. Ljubiteljem lovljenja ravnotežja omogoča vadbo hoje po gurtni (slackline-u), obenem pa lahko v njem prve korake na zibajočem se traku naredijo tudi otroci in začetniki v sklopu organiziranih slackline delavnic ali pa kar sami.

Trgovina Iglu Šport

Če vam zmanjka magnezija, potrebujete nove plezalke, hlače, jakno ali kakšen drug rekvizit oziroma oblačilo za plezanje in prosti čas, lahko vse to dobite v bogato založeni trgovini s plezalno, alpinistično, gorniško opremo in opremo za prosti čas. Prijazni in usposobljeni trgovci vam bodo pomagali najti pravo obutev, oblačilo in vam strokovno svetovali pri nakupu vse tehnične opreme. V trgovini Iglu Šport razvajajo svoje stranke s popusti in drugimi ugodnostmi ter novostmi čez celo leto. Obiščite jih!

Dostopnost

Vsem obiskovalcem plezalnega centra so na voljo brezplačna parkirna mesta neposredno pred centrom (na južni strani in vzdolž Pesarske ceste). Za vse, ki se po mestu raje premikate s kolesom, je pred centrom na voljo pokrit prostor za kolesa. Za tiste, ki prisegate na mestni avtobusni promet, je končna postaja avtobusov številka 5 in 9 skoraj pred vrati centra, v neposredni bližini je tudi postajališče avtobusov številka 13 in 24. Naslov in lokacijo plezalnega centra najdete TU.

Virtualni sprehod

Lahko se premikate preko vseh prostorov v objektu.