Samostojno plezanje

Kje lahko plezam?

Vsi plezalci, ki že imate znanje varovanja in plezanja v vodstvu, lahko v Plezalnem centru Ljubljana plezate v vseh naših dvoranah. Največja – Dvorana Severna Triglavska stena – je za vas odprta vse dni v letu. Vsak ponedeljek naši postavljalci postavijo najmanj 5 novih smeri, tako da vam izzivov nikoli ne zmanjka. Vsi, ki dneve raje preživljate na svežem zraku, boste zagotovo navdušeni nad našo Zunanjo plezalno steno, ki je prav tako primerna za plezanje v vodstvu.

V kolikor bi raje plezali z varovanjem od zgoraj, lahko obiščete tudi dvorano Mali Triglav v prvem nadstropju, kjer so vrvi za plezanje na ‘top-rope’ že pripravljene. Svojo plezalno tehniko pa lahko izpilite s plezanjem na naši balvanski steni – v dvorani galerije Triglavske Bistrice.

Poleg brezhibne plezalne opreme ima pri varnosti pri plezanju ključno vlogo tudi človeški faktor. Vzemite si 10 sekund in se pred plezanjem vsake smeri dvojno preverite!

Dvojno preverjanje:

 1. So pravilno zapete vse zaponke plezalnega pasu – okoli pasu in na nožnih zankah.
 2. Je vozel (osmica) pravilno vpleten v manevrsko zanko – vidno preverjanje in močan poteg z vrvjo.
 3. Je vrv pravilno vstavljena v varovalo.
 4. Je vponka z matico zaprta – zavita ali drugače zavarovana.
 5. Je na koncu vrvi vozel (osmica).

Priporočamo uporabo samozateznih varoval. Preveri, ali je pravilno nameščeno: skica ‘roka – plezalec’, močan poteg z vrvjo in zaprta vponka z matico.

Pravilno varovanje plezalca pri plezanju prve tretjine smeri:

 1. Do prvega kompleta plezalca varujemo z rokami. Ob padcu plezalca usmerimo na pristanek na noge. S tem preprečimo udarec v tla z glavo ali s hrbtom v primeru padca.
 2. Do tretjega kompleta stojimo tik ob steni in pazimo, da v sistemu ni preveč vrvi. Poskrbimo, da plezalec v primeru padca ne bo padel na tla.
 3. Stojimo stran od smeri padca, torej ne tik pod plezalcem, ampak malo levo ali desno.

Kaj od plezalne opreme potrebujem?

V vseh naših dvoranah, razen na balvanski steni, so sistemi za vpenjanje že nameščeni na plezalni steni. Ostalo opremo – plezalne čevlje, pas, varovalo, vrv in ohm – pa prinesite s seboj. Če česa od opreme nimate, si jo lahko izposodite na recepciji. Izposoja se plača po veljavnem ceniku.

KAJ PA, ČE NIMAM SOPLEZALCA?

Tudi sami lahko plezate na visoki steni. V naših dvoranah je na voljo kar sedem avtomatov za soloplezanje! 

Štiri boste našli v veliki dvorani, dva v mali dvorani in enega na zunanji hitrostni steni.

Za vse, ki še ne plezate v vodstvu

V naših dvoranah so na posebej določenih mestih že pripravljene vrvi, namenjene za plezanje z varovanjem od zgoraj – ‘top rope’.

V veliki dvorani so taka mesta štiri, več prostora in izbire smeri pa boste zagotovo našli v dvorani Mali Triglav v prvem nadstropju! Tam so vrvi za top rope že pripravljene za plezanje po celi dvorani.

Če znanja plezanja z varovanjem od zgoraj še nimate, pa kar pogumno – vse vas bomo naučili na našem Spoznavnem začetnem tečaju plezanja. Nove termine razpisujemo vsak mesec. Po opravljenem tečaju boste usposobljeni za plezanje z varovanjem od zgoraj, svoje znanje pa boste lahko nadgradili še s Tečajem plezanja v vodstvu.

BALVANIRANJE

Najboljša šutalnica v mestu!

Pridi dopoldan in plezaj na balvanski steni za samo 7€.

Velja za prihode od ponedeljka do petka, do 14.00.

Pravila balvanskega plezanja

Če nikoli ne padeš, plezaš prelahke smeri :). Pri plezanju se zabavaj, vseeno pa bodi pozoren na pravilen pristanek pri padcu!

 1. Ko začutiš, da boš padel, poglej, kje boš pristal.
 2. Bodi pozoren na svoje težišče in se pripravi, da pristaneš na nogah. Bodi sproščen, da nimaš nog popolnoma iztegnjenih.
 3. Ko pristaneš, počepni.
 4. Po potrebi se zakotali na hrbet. Pri lovljenju ravnotežja si pomagaj z rokami.

Pazi na varnostno razdaljo do drugih plezalcev. Še posebej bodi pozoren na otroke.

Pred plezanjem odstrani stvari iz blazin. Vrečke za magnezij, plastenke z vodo in ščetke odloži na klopi ob robu dvorane.

V kolikor je mogoče, splezaj dol iz vrha balvana.

[rev_slider alias=”slider-2″ /]