4. in 5. junij 2022, Plezalni center Ljubljana, zunanja stena

Organizator: Društvo za razvoj plezalne kulture ob pomoči Plezalnega centra Ljubljana in Komisije za športno plezanje

Za izvedbo letošnje tekme smo se odločili že lani, ko smo prvič in zelo uspešno izvedli tekmo DP v športnem plezanju. Organizacija in izvedba tekmovanja je dokaj zahteven in stresen, a hkrati izredno izpolnjujoč proces. Na slovensko športno in zlasti plezalno tekmovalno tradicijo gledamo s ponosom in čutimo odgovornost, da aktivno sodelujemo z vsemi društvenimi močmi. Plezanje je v zadnjem desetletju naredilo izjemne korake do olimpijskega športa, vseeno pa je bistvo športa v osebnih plezalnih tudi tekmovalnih zmagah, niso pomembne uvrstitve in barva kolajn, pomembno je športno navdahnjeno druženje s prijatelji iz širne Slovenije. Organizacija tekmovanja za državno prvenstvo je velika odgovornost in nam je v čast.

V prvi vrsti bi se želel zahvaliti glavni organizatorki Petri Dolar in vsem neimenovanim sodelujočim prostovoljcem iz našega Društva za razvoj plezalne kulture, ki ste nasmejani dva dni skrbeli za nemoteno izvedbo tekmovanja. Sodelovalo nas je preko 30 in zares sem ponosen na zaprisežene plezalce, da so se v dobro slovenske plezalne scene odpovedali dnevu ali dvema skalnega plezanja. Zahvala gre tudi celotnemu osebju Plezalnega centra Ljubljana.

Tekmo se v osnovi izvaja zaradi tekmovalcev in gledalcev. Plezalo je 205 tekmovalcev iz 17 klubov, vse od cicibank do članov. Za vse vas smo navijali enako, tako za najmlajše ki ste si priplezali prve tekmovalne izkušnje, kot tudi za vrhunske športnike, med njimi tudi Janjo Garnbret, nosilko olimpijskega zlata. Hvala vsem tekmovalkam in tekmovalcem za udeležbo in borbenost, navdušili ste nas s svojimi plezalnimi nastopi, s tekmovalnim duhom ki navdihuje! Hvala tudi vsem trenerjem, imate močne plezalne ekipe, deželi se obetajo nove močne generacije plezalcev.

Za kvalitetno tekmovalno izkušnjo in dobro vzdušje so ključne kvalitetne primerno zabeljene smeri. Ekipa postavljalcev, David Debeljak, Dominik Fon, Miha Hribar in vajenca Jaka Šprah ter Jan Verdellis, je izborno pripravila plezalne izzive, smeri so bile ravno pravšnje, da so se tekmovalci uspešno razvrstili in najboljši priplezali do vrha naše 15m visoke zunanje stene.

Po naši oceni si je tekmo v dveh dneh ogledalo preko 700 gledalcev, v soboto so pri Odmevih na TV SLO1 pripravili tudi krajši prispevek iz finala članic in članov. Da smo tekmo uspešno izvedli so zelo zaslužni naši zvesti in nekaj novih pokroviteljev, s ponosom jih izpostavljamo: LeitnerLeitner, Planinska zveza Slovenije, Plezalni center Ljubljana, Treking šport z blagovnima znamkama Petzl in Tendon, Iglu šport, pivovarna Bevog, Zavarovalnica Triglav, Feniks +, picerija Oliva, pivovarna Union, založba Sidarta, Hausbrandt caffe in Zavod za šport Mestne občine Ljubljana, ki je omogočil, da so gledalci tekmo lahko spremljali iz sosednje zelenice.

5% vseh zbranih sredstev smo nakazali Karitasu za pomoč Ukrajini.

Ostanite močni, se vidimo pod steno!
Zapisal Matjaž Jeran, predsednik Društva za razvoj plezalne kulture

DOMAČI KLUB, DRUŠTVO ZA RAZVOJ PLEZALNE KULTURE, SO USPEŠNO ZASTOPALI NAŠI MALI TEKMOVALCI

V nedeljo so bile na vrsti še mlajše kategorije. Žal je zaradi takšnih in drugačnih razlogov manjkalo kar nekaj naših tekmovalcev in sigurno se bomo potrudili, da bo naslednje leto bolje.

V kategoriji mlajših deklic nas je zastopala Laura Čepon, ki je kljub daljši odsotnosti zaradi poškodbe pokazala res dobro plezanje, in na koncu v res hudi konkurenci osvojila 5. mesto, v kategoriji mladincev je Anej Batagelj dosegel 2. mesto, v kategoriji, v kategoriji starejših deklic pa Jennifer Buckley 2. mesto, Julija Likar pa 6. mesto.

V kategoriji cicibank je na svoji prvi tekmi za državno prvenstvo tekmovala Tara in kljub temu, da je od nekaterih tekmovalk kar dve leti mlajša, pokazala zares dobro plezanje. Da je prava borka, pa veliko pove tudi to, da je med ogrevanjem nesrečno padla, se pri tem rahlo poškodovala, a je brez kakršnekoli pritožbe odplezala celotno tekmo (v prihodnje smo ji seveda povedali, da naj morebitne bolečine takoj pove trenerju ali staršem). Res kapo dol za njen celoten nastop.
Lucijan in Žan sta bila naša tekmovalca v kategoriji cicibanov. V prvi smeri je Lucijan v z odločnim pristopom dosegel res dobro višino, še boljšega rezultata ga je stala manjša tehnična napaka, brez katere bi preplezal še vsaj nekaj oprimkov višje. Žan je v prvi smeri plezal še nekoliko zadržano a vztrajno, ustavil ga je šele dolgi gib v zgornji polovici smeri. V drugi smeri sta oba dala vse od sebe in preplezala do enake višine.

Celotne rezultate za vse kategorije si lahko ogledate tukaj.

Zapisal Blaž Tehovnik

Published On: 10.06.2022Categories: Dogaja se, Tekmovanja, Utrinki, Zgodbe