Čez lužo je pripotovala novica, da sta David Debeljak in Gašper Pitar uspešno prosto preplezala smer Freerider v El Capitanu, najbolj znanem monolitu na svetu. Tako sta po letu 2003 kot prva Slovenca prosto zmogla veliko smer, ki je medtem postala težja. Novice so sicer zelo skope, a zanimive.

O smeri, o slovenski zgodovini v njej, o zgodovini slovencev v El Capu, o pripravah fantov, o vzponu v Riderju. Epilog.

Smer Freerider (višine 900m, dolžine 1200m, 5.12d/13a ali XI/XI+) je 5 raztežajev dolga različica znamenite smeri Salathe (5.13b ali 8a). Kot prva sta jo 1988 prosto preplezala Todd Skinner in Paul Piana. V tistih časih izreden vzpon je bil izveden na svojevrsten način, vsak od njiju je splezal pol raztežajev prosto v vodstvu, drugo polovico se je vzpenjal po vrvi.

V devetdesetih sta se pojavila blazno trenirana bavarca, brata Huber, ki sta preplezala tako Salathe (1995), kot kasneje (1998) dodala bolj ljudsko različico Freerider. Leta 2003 sta ga kot prva Slovenca prosto preplezala Matjaž Jeran in Miha Valič in po znanih informacijah takrat zabeležila 7. prosti vzpon. Istega meseca je smer prosto splezal tudi Matevž Kunšič, ki pa je večino najtežjih raztežajev tehnično splezal v vodstvu in jih nato z varovanjem od zgoraj splezal brez padca. Vsi trije so sprva najtežje raztežaje poizkušali predhodno, ko so se v dveh zaporednih dneh v steno spustili z njenega vrha.

V vmesnih letih so mnogi Slovenci plezali v Yosemitih in El Capu. Med njimi velja izpostaviti Luka Krajnca, ki je bil zelo blizu prostemu vzponu v Freeriderju, od česar ga je ločila odlomljena luska v najtežjem raztežaju. Leta 2011 je bil Luka znova v gladkem granitu, do prostega vzpona v sosednji Golden gate (1200m, 5.13b ali 8a) mu je zmanjkal en gib.

Že pred leti pa se je v stričku kapitanu razgledovala absolutna Carica slovenske plezalne scene, Martina Čufar. Leta 2007 je bila zelo blizu prostemu vzponu v Golden gate. Kasneje se je vrnila v smer El Nino (5.13c) in bila zopet nesramno blizu prostemu vzponu.

In tako sta se 2015 v steni znašla dobro pripravljena entuziasta, taktično in tehnično odlični David Debeljak in izredno močan nekdanji reprezentant Gašper Pintar. Plezanje v granitu sta vzela zelo resno, v zadnje pol leta sta opravila uvajalne izlete v evropska trad središča kot je dolina Cadarese, Orco, Chamonix in nenazadnje v domačem Plezalnem centru Ljubljana uredila pravcate poligone za plezanje poči. Čez lužo sta odšla odlično pripravljena z lepim seznamom prostih vzponov. Nadaljevanje predigre (lahko) spremljate na Pintijevem blogu.

Debeljak in Pintar sta Freeriderja plezala 7dni. Od tega sta prvi dan porabila za transport opreme čez prvi del stene in za čakanje, da se sprosti smer za prosti vzpon. Po uspešno preplezanem Monster offwidu je Pinti takole poročal: »Lep pozdrav v LJ iz nekje na polovici El Capa, ravno sva zlezla Monster offwidth, bil je safr tko, da sem se skoraj vernega spreobrnil. Spiva na portaledgu, včeri je Davida veter ven stresel drugac je čist sick.« Sledil je informacijski mrk do danes zjutraj, ko sta sporočila: »da se je po vseh naporih David ponovno spreobrnil v mesojedca« in da sta splezala prosto«.

Dodajamo detajle: David je najtežji raztežaj splezal po različici Teflon corner, ocenjeni s 5.12d ali 7c, in to ponoči, saj čez dan ni bilo ustrezno hladno! Pinti je splezal sosednji raztežaj, kjer so večinoma plezali predhodniki, tudi Slovenci, vendar je edini od Slovencev, ki ga je uspel preplezati po točki odloma luske, ki je zadevo iz ocene 7c premaknila na 8a.

Več detajlov sledi, predvsem pa vas že sedaj vabimo na sočno predavanje, ki ga bosta fanta imela v naši hiši v drugi polovici decembra, ko se Pinti po 4ih mesecih severnoameriških dogodivščin vrne domov.

 

 

Tekst: Matjaž Jeran, foto: splet

Published On: 26.10.2015Categories: Utrinki, Zgodbe