V soboto in nedeljo 22. in 23. septembra je na steni v športnem parku Log-Dragomer potekalo državno prvenstvo v balvanskem plezanju. Kislo vreme ter mraz nista bila ovira za plezanje zanimivo postavljenih balvanskih problemov. Letos uveden format tekmovanja, kjer so najprej flash kvalifikacije in nato finale so se še enkrat izkazale za super spremembo.

Tekmovanje se je pričelo v soboto s kategorijo starejših dečkov in deklic. Pri fantih je odlično odplezal Anej, ki je edini preplezal vse balvane v kvalifikacijah in z največ conami v finalu stal na najvišji stopnički. Jakob je z nekaj preveč poskusi s 7. mestom ostal ravno pod črto finala, z nekaj boljšo taktiko so stopničke povsem dosegljive. Maks Matej je preplezal na 12. mesto. Pri dekletih so bili balvani malce prelahki in za finale je bilo potrebno večino balvanov splezati v prvem poskusu. Svoj prvi finale si je preplezala Larissa, ki je na koncu dosegla 4. mesto. Motivacija in resen trening preko poletja se vsekakor pozna pri napredku. Ana, Naja in Minea so preplezale 6 balvanov in se razvrstile na 16., 17. in 18. mesto. Vsekakor rezultat ne pokaže celotne slike, možnosti za napredek je veliko.

V soboto popoldne se je tekmovanje nadaljevalo s kadeti in kadetinjami. Naša predstavnika sta bila Lan in Petra Glušič (ki po novem trenira v Plezalnem centru). Oba sta suvereno preplezala do finala in se razvrstila na 5. oz. 6. mesto. Z nekaj več odločnosti pri dinamičnih gibih in kančkom sreče so stopničke povsem dosegljive. Petra je v nedeljo tekmovala tudi pri članicah in dosegla 7. mesto.

Nedeljsko jutro so otvorile cicibanke in cicibani. Balvani so bili zanimivi in Jenny je uspelo edini preplezati vseh 10 balvanov in doseči prvo zmago na državnem prvenstvu. Tik za petami je bila Julija, ki je bila uspešna v 9 balvanih in dosegla 3. mesto. Bravo punci! Naslednjič se potrudimo za kakšen napačen štart manj in spustimo jokcanje, ko nam zdrsne na vrhu in uspeh bo popoln. =)

Sledila je kategorija mlajših dečkov in deklic. Nina je pokazala borbeno plezanje, preplezala pet balvanov in dosegla 10. mesto. Z nekaj zbranosti na vrhu in bolj taktično izbiro balvanov (zaradi gneče ob najbolj zaguljenih balvanih) je bil povsem dosegljiv še kakšen balvan. Jaka sicer pravi, da je 5. mesto najslabši rezultat v zadnjih nekaj letih, a iz neuspelo preplezanih linij se lahko veliko naučimo. 5 porabljenih poskusov v skoku, nas je naučilo, da bomo to še bolj trenirali.

Tekmovanja so odlična priložnost in izziv, kjer je potrebno na točno določen dan in uro pokazati, za kaj se trudimo na treningih. S svojo psihološko zahtevnostjo so tudi dobra šola za življenje. Rezultat je pri vsem skupaj sekundarnega pomena.

Vsi rezultati.

Published On: 27.09.2018Categories: Mladina, Tekmovanja, Zgodbe