Festival BOFF (Bovec outdoor film festival) s kopico odličnih filmov prihaja v prestolnico in to kar k nam v plezalni center. Z organizatorji festivala BOFF smo pripravili krajši program filmov s plezalno-alpinistično tematiko v dveh delih. Ljubiteljem dobre zgodbe in slike v četrtek, 12. marca, in petek, 13. marca, brezplačno ponujamo najboljše, kar smo lahko videli na festivalu BOFF.

ČETRTEK, 12. MAREC 2015, ob 20. uri

Prvi večer mini filmskega festivala Plezalnega centra Ljubljana Best of BOFF bo na sporedu film o življenju izjemnega plezalca, ki še v starejših letih pleza smeri težavnosti 8 in več, dva krajša filma z neverjetnimi alpinističnimi podvigi v skali in ledu ter filmska base jump avantura: polet v “leteči obleki” z vrha sveta.

  • Novinec (Novato)  / SL / Jon Herranz / 18′ / 2014 / Španija

[one_half last=”no”]small_NOVATO_BOFF2014[/one_half]

[one_half last=”yes”]

Francisco Marin, poznan tudi kot Novato (Novinec v španščini), je 61-letni plezalec in edina poznana oseba, ki pri svojih letih pleza na tej težavnostni stopnji. Leta 2012 je splezal 8b+ (5.14a), trenutno pa je njegov projekt »Florida« 8c (5.14b), oboje v Rodellarju v Španiji. Francisco je plezalec že vse življenje. V svojem življenju in pri plezanju ceni trud, čast, vztrajnost in poštenost. Film preseže svet plezanja in predstavi posameznika, ki navdihuje,motivira in hoče povedati svojo zgodbo. Ta film ni o športu, temveč o življenju.

Več >>[/one_half]

  • Ne tako daleč (Not so far)  SL / Hervé Barmasse / 38′ / 2012 / Italija

[one_half last=”no”]NOT SO FAR_BOFF2012_Hervé Barmasse[/one_half]

[one_half last=”yes”]Leta 2011 je Hervé Barmasse izbral tri pomembne gore svoje domače doline Aoste – Mont Blanc, Monte Rosa in Matterhorn – da bi nanje označil nove smeri. Trije vrhovi, ne po naključju, so najvišji v Alpah. Film v živo prikazuje tri plezalne avanture: Na Mont Blancu je Barmasse skupaj s prijateljema iz Baskije vzpostavil novo smer na levem stebru Brouillarda. Skupaj z očetom Marcom je postavil novo smer na Monte Rosi na jugovzhodni strani Punte Gnifetti. In na koncu je ob velikem tveganju in težavnosti označil novo smer na vrh Muzio, solo.

Napovednik filma>>[/one_half]

  • Ledeni slap (Ice Fall) – SS / Joseph Areddy / 4′ / 2013 / Švica

[one_half last=”no”]icefall02_small1[/one_half]

[one_half last=”yes”]Svetloba in tema. Voda in led. Dani Arnold, Stefan Siegrist in drugi prepoznavni plezalci plezajo po zaledenelih slapovih, ki so bili osvetljeni in ponoči žarijo v različnih barvah – redka pustolovščina, ki prikaže golo lepoto norveških ledenih slapov.

Napovednik filma >>[/one_half]

*** KRAJŠI ODMOR ***

  • Leteti visoko – Everest (Flying high – The Quest for Everest) – SL / Christian Schmidt / 52′/ 2013 / Kitajska, Nemčija, ZDA
[one_half last=”no”]flying_high_everest[/one_half]

[one_half last=”yes”]Ena največjih avantur človeštva prikazana skozi eno leto: bo Valeryu Rozovu uspelo poleteti z vrha sveta v “wingsuitu”? Začne s treningom v Indiji na 7500 m visokem vrhu. Posnetki prikazujejo preizkus izvedljivosti v neizmerni naravi, teste v zračnem tunelu,  razvijanje popolnoma novega “wingsuita” in končno avanturo: odskok in polet z masiva Everesta.

Napovednik filma >>[/one_half]

 

PETEK, 13. MAREC 2015, ob 20. uri

Drugi večer si boste lahko v Grif Baru ogledali fascinantno zgodbo o drzni tradiciji ameriških plezalcev, enega najbolj težko pričakovanih filmov zadnjih let, to je Valley Uprising. Film je veliki zmagovalec festivala BOFF 2014, saj je osvojil tako nagrado občinstva kot tudi nagrado žirije za najboljši film v kategoriji Šport in akcija dolgi filmi.

  • Valley Uprising – SL / Nick Rosen, Peter Mortimer, Josh Lowell / 98′ / 2014 / ZDA
[one_half last=”no”]VALLEY UP_ Bovec outdoor film festival TOUR[/one_half]

[one_half last=”yes”]Največja, še nepovedana zgodba o ameriški kontra-kulturi, je o plezalcih v dolini Yosemite. Klifi v Yosemite-u so petdeset let privlačili raziskovalce in norce, da so za seboj puščali materializem in stopali na visoki, osamljeni granit. Yosemitski tipi so svoj način življenja izklesali v »ekstremnega boema«, živeli so kot bitniški vagabundi, prihajali navzkriž z oblastjo Narodnega parka in bili pionirji na najdrznejših vzponih na svetu. Štafeto so si podajale generacije plezalcev: skozi rivalstvo, tragedije in zmagoslavja, umetnost plezanja je presegla domišljijo. To je fascinantna zgodba o drzni tradiciji: pol stoletja borbe proti zakonom gravitacije in proti zakonom na zemlji.

Napovednik filma >>[/one_half]

Pet izjemnih filmov in še brezplačen ogled – šest odličnih razlogov, da si čim prej rezervirate četrtkov in petkov večer ter doživite filmsko avanturo z nami. Z vašo pomočjo bodo filmski večeri v Plezalnem centru Ljubljana postali stalnica in morda iz tega celo zraste še kaj večjega. Komaj čakamo! 😉