Plezalni center Ljubljana, Grif bar

10. februar ob 19.00

Balkan in Slovenija skrivata pravo bogastvo Divjih Rek, ki jih drugje na stari celini na žalost ni več najti. Prav to območje je modro srce Evrope; le tu Reke še tečejo prosto in si vsako leto malce drugače utirajo pot. S tem nudijo dom ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam ter so pravi raj za kajakaše, športne ribiče in aktivne turiste… To idilo so v
zadnjem obdobju napadli interesi posameznikov in podjetij, ki v teh biserih vidijo vse kaj drugega kot najbolj intimen del Narave. Balkanu trenutno grozi gradnja 2.700 novih hidroelektrarn, ki s svojimi jezovi Reke tako brutalno zaustavijo in uničijo. Pohlep, izkoriščanje in okoriščanje na račun odmaknjenosti regije lahko zaustavimo le tisti, ki nam je mar. Reke so skupno dobro in le prosto tekoče omogočajo funkcionalne ekostiteme ob njih, ki so osnova za trajnostni razvoj, ki je priložnost za regijo.

Rok Rozman, bivši veslaški olimpijec, biolog, naravovarstvenik in ekstremni kajakaš bo spregovoril o težavah in kreativnih načinih reševanja teh posebnih Rek. Predstavil bo platformo Leeway collective, kampanjo Save the Blue Heart of Europe in projekt Balkan Rivers Tour, ki bo med aprilom in majem Reke Balkana predstavil svetu, za en mesec povezal vse ljubitelje Rek in od odgovornih zahteval, da zaščitijo lepote, ki pripadajo vsem. Gre za največji projekt te vrste v Evropi, ki bo uspel le, če vsak prispeva svoj delček v to veliko in posebno sestavljanko. Predavanju bo sledila projekcija filma One for the River-­‐The Vjosa story. Gre za dokumentarec, ki ga je v l. 2015 produciral Leeway collective in govori o zadnji veliki prosto tekoči reki v Evropi, ki teče iz grških gora prek Albanije vse do Jonskega morja.
Vljudno vabljeni!

Published On: 05.02.2016Categories: Zgodbe