Plezanje je kul. Taka naravna oblika gibanja. Sedaj je tudi trendy. Nekateri prisegajo na skalo, drugi plezajo le na umetnih stenah. Balvanska stena je super za razvijanje moči in koordinacije, če hočeš delati na vzdržljivosti (v moči) in se soočiti s strahom je dobra izbira plezanje z vrvjo na visoki steni.

V Ljubljani ima plezalec na voljo precej izbire za trening. Balvanske stene se ločijo po tem ali imajo balvane postavljene po barvah ali so oprimki postavljeni v stilu šutalnice (spray walla). Posebna kategorija so boardi (npr. MoonBoard, Kilterboard), kjer so kombinacije označene z lučkami.

Balvani postavljeni po barvah so preprosti za uporabo saj samo izbereš primerno težavnost, se osredotočiš na barvo in plezaš. Na šutalnicah si moraš kombinacije sestaviti sam (oz. uporabiti aplikacijo v kateri so označeni balvani). Na balvanski steni v Plezalnem centru Ljubljana, ki je postavljena v stilu šutalnice uporabljamo aplikacijo BoulderBook, označenih je preko 500 balvanov. Prednost šutalnice je v tem, da omogoča praktično neomejeno število kombinacij, vendar je uporabniku manj prijazna. Boljši plezalci in tekmovalci večino svojih treningov opravijo na šutalnicah ali na balvanih, ki so postavljeni neposredno za njih.

Če želiš v Ljubljani plezati postavljene balvane lahko zaviješ na Bolder Sceno, Balvanijo, v Plezališče Tivoli, ali Spodmol. Balvanske stene z šutalnicami (spraywall) so bolj pogoste. Obstaja kar nekaj sten, ki delujejo v okviru alpinističnih oz. plezalnih društev. Svoje stene ima AO Železničar, AO Matica, AO Rašica in še katero društvo. Nekatere stene so bolj zaprtega značaja in lahko plezaš v okviru vadb, recimo na steni v Gimnaziji Šiška ali na OŠ Valentin Vodnik. Tudi Plezalni center Ljubljana ima odlično šutalnico, ki je posebej dostopna ob dopoldnevih, za vikende in ob večerih. Ob dopoldnevih za vstop na balvansko steno velja ugodna cena 7 eur.

Za plezanje na vrv je izbira manjša saj poleg sten v Plezalnem centru Ljubljana lahko plezaš še na steni v Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu. Možnost za plezanje v plezalnem centru Ljubljana so odlične saj te čaka preko 330 smeri težavnosti od 3 do 8b+. Od pomladi do jeseni lahko plezaš tudi na zunanji steni na svežem zraku.

Če najdeš čas za plezanje ob dopoldnevih ali večerih je plezanje ugodneje. Študenti oz. mladi do 25 let ob dopoldnevih plezajo za 8 eur, 65+ ob dopoldnevih lahko kupijo paketni obisk 4+1 za 46 eur. Ob večerih so aktualni zimski, pomladni in jesenski večeri, kjer neomejeno vstopnico dobiš ugodneje.

Za plezanje z vrvjo potrebuješ znanje, ki ga lahko pridobiš na začetnem tečaju plezanja ter soplezalca. Soplezalca lahko občasno zamenjaš tudi za samovarovalo, kjer se le pripneš in plezaš.

Se vidimo pod steno.