Ekipa megatabora je štela 34 duš, tekom tabora pa se je pridružila še mini odprava, ki pot nadaljuje v Céüse.
25. junija se pred plezalnim centrom naložimo v kombije in odpeketamo na sever proti Fontainebeau. Najprej sledi družabno kulturni del poročila, nato predstavitev ekipe in na koncu še plezalno-faktografski del =)

Kulturno – družabni vidik megatabora

Kot se za Font megatabor spodobi, smo bili večino časa na skali ali pa vsaj pod njo in iskali beto. Vendar je bila tudi, ko nismo držali neobstoječih grifov ali krimpali sloperjev, zabava še vedno na višku. Igrali so se turnirji taroka, jungle speeda (zaradi katerega so se čez kamp slišali kriki zmagoslavja in obupa) in doucha. Največja atrakcija pa je bilo žongliranje, katerega se je vsak lotil na svoj način; Bojč je v zrak metal 5 žogic (saj je žongliranje s tremi in istočasna hoja po gurtni totalno prelahko), Blaž je v roke prijel 3 žogice in čudežno že znal, Davidu pa še zdaj letita iz rok 2 žogici.

Prvi rest day se je začel s poznim vstajanjem (saj ne, da smo na plezalne dni vstali kaj prej) in se nadaljeval s poležavanjem na pedih. Takrat so na plan prišle knjige. Najbolj vestna bralca sta bila Maša in Jaka, ki je s seboj pametno vzel 4 knjige in tudi vse prebral. Potem smo se počasi navlekli v kopalke in odšli do sumljive reke, ki je bila bolj podobna Ljubljanici kot Soči, vendar nas to ni ustavilo, da se v njej ne bi ohladili. Večina jih je skakala z mostu, Andraž je naredil še kakšno salto ali dve, Blaž pa je šel not na babico. Kljub uživanju v reki, pa je dan kasneje noter padla nezavestna Timna, za kar sta seveda kriva Maj in Pogi, ki sta bila brez majice, kar je bilo za Timno že čisto preveč. Na srečo se je vse lepo končalo, fanta pa sta zdaj bolj previdna, da nosita majice. Zvečer smo se odpeljali še v Fontainebleau, da bi si ogledali palačo, vendar smo bili prepozni in smo tako lahko naredili le classy skupinsko fotko.

Drugi rest day je bil zahtevnejši kot katerikoli plezalni dan, saj smo odšli v Pariz. Kombije smo pustili pri Versaillesu in se do centra zapeljali s podzemno, kot pravi turisti, direktno do največje znamenitosti. Tam smo se za trenutek ustavili, naredili vse možne fotke in predebatirali najboljšo beto Eiffelovega stolpa. Nato smo naredili pešaka do Notre Dama, vendar smo se namesto ogleda cerkve raje zleknili pod drevesa v bližnjem parku in na dan privlekli veliko hrane. Po malici je lahko še vsak sam pofirbcal po Parizu, pametnejši pa smo se zavlekli v knjigarno in tisto prosto uro preživeli tam. Nazaj grede pa smo se ustavili še na vrtičku Ludvika XIV.

Za zadnji rest day nam je bil obljubjen žar z veliko mesa. Sicer je cel dan deževalo, smo se pa vsaj dobro najedli.

Cel tabor nas je spremljala dobra muzika iz Bojčeve harmonike, praznovali smo dva rojstna dneva in pojedli veliko Nutelle.
Kljub kakšnemu padcu v nezavest, zvitemu gležnju in uničenemu vodničku (noben ni bil jezen) pa je bil to še en zakon megatabor.

Napisala Luna

Ekipa


V Fontu sem se imela lepo.  Balvani so mi bili zelo všeč, sploh pa tisti s skoki. Najboljši mi je bil 8a Rainbow Rocket.
Nina Kralj


Na taboru mi je bilo zelo všeč to, da je bil namenjen balvaniranju. Prvi vtisi v Fontu so mi bili odlični, skala je bila super, malo drugačen stil plezanja pa tudi. Med enega mojih ljubših balvanov štejem Beatle juice 7a+. Previsna prečka mešanih krimpov, šalc in sloperjev.
Jakob Pogačar


Tabor je bil res nepozaben. Plezanje zanimivih balvanov in skakanje v bližnjo reko je bilo najboljše.
Naja Jelčič


Tabor mi je bil res ful všeč, verjetno prva izkušnja z bolderji v naravi ne bi mogla bit boljša. Je bila pa tudi dobra šola za natančno stopanje. Pa hrana je bila res njam. Najbolj od vseh bolderjev mi je bila pa všeč platka Rétrofriction.
Eva Dobrovoljc


Trenutek, ki mi je najbolj ostal v spominu, je bil, ko me je Luna spotala ampak zaradi mojega padca razočarano spustila roke, tako sem padel po tleh. Moj najboljši bolder je previsna strop Magic Bus 7b+, ki ga sicer nisem splezal, ampak je bil res zakon.
Domen Razboršek


Font me je čist presenetu in navdušu. Bolderji povsod, dobra hrana (pohvale Stašu), super inštruktorji, super družba. Vse to skupi je kombinacija za popolna dva tedna. Sem definitivno še pridem. Glede na to, da smo plezal tok balvanov, se definitivno ne morem odločt sam za enga, sta mi pa najbolj v spominu ostala Voyageur 5a+ po robu strehce, pa ena plata 7a.
Ajda Vesel


Poleg hude družbe in norih balvanov, so najbolj nepozabne ostale noči taroka do jutranjih ur in nenehno natepavanje žogic za žongliranje, v upanju da ti ne padejo na tla po dveh metih. Najboljši balvan: katerakoli platka, kjer stopis na nič, kljubuješ fiziki in vseeno zlezeš.
Luna Marion Roženbergar


V fontu mi je bilo najbolj všeč, da smo hodili v različne sektorje in veliko plezali.
Moj najljubši balvan je bil po poki La Grande Marche 7a+.
Lan Mastnak


Tabor je bil zelo zabaven, poln zabavnih in kul balvanov. Super družba. Naj balvan Cachette.
Petra Šajna


Tabor je bil super. Bilo je zabavno. Balvan La Voi du Pin – 6c+.
Ajda Golob


Tabor je bil zanimiv in zabaven zaradi veliko plezanja in dobre družbe. Naj balvan Magic Bus 7b+.
Živa Golob


Plezanje super balvanov in veliko zabave je ta tabor naredilo res MEGA. Najboljši bolder Beatle Juice 7a+.
Minea Gorec


Tabor je biu supr, bolderji pa res izjemno dobri (vsaj po izgledu, nism velik plezala k sm skp padala). Najbolj si bom zapomnila ogled Pariza, kopanje v reki in pa igre kot na primer ultimat frizbi in pa igra z žogo, ki smo jo poimenovali storž.
Timna Šprah


Ko napišeš res dolg seštevek o vtisu iz tabora pa potem pozabiš shranit, preprosto ostaneš brez besed. Tistih nekaj dobrih balvanov pa vseeno šteje.
Lan Marion Roženbergar


Tabor je bil zelo zabaven. Veliko smo se družili in smejali. Naslednje leto pa frikat! Najboljši bolder pa Beatle Juice 7a+.
Maks Matej Cuzak


Bilo je zanimivo, najbolj zanimiv balvan pa Low Rider. Poleg tega je bila Staševa kuha super in rest dayi so bili pretežki.
Andraž Lekše


Dva tedna v Fontu sta bila zares nepozabna. Ogromno smo plezali in se zabavali. Svoj osebni rekord pa sem povišal za plusek. Najboljši bolder Aèrosol 7b+
Jaka Jaki


Khm. Vtis se je zgubil neznano kje.
Jona Lara Šrajer Štravs


Letos v Fontu je blo ful fajn zarad super družbe in kul bolderjev. Ušeč mi je blo, ker sm se velik družla tut z drugimi, s kerimi se ponavad ne, zato je blo še tok bl zabavn. Med bolderji v Fontu bi težko zbrala najbolšiga, preveč jih je. En mi bo pa za zmeri ostau v spominu, ker sm ful jezna zarad njega. Magic bus je full lep previsn bolder zarad katerga sm zapravla skor ceu dan plezanja. Bla sm res blizu pa mela sm že filing da bo šlo, pol pa ni ratal. Useen pa je blo še velik drugih fajn bolderjev in gibov zarad kerih bi še šla.
Larissa Auer


Na tem taboru mi je bilo všeč. Splezala sem 7a+, ki se imenuje La Grande Marche 7a+.
Ana Žnider


Med 14 dnevnim plezalnim taborom, mi je seveda bilo najbolj zanimivo plezanje. Poleg tega pa še izlet v Pariz in kopanje “na Blaža” v reki.
Od bolderjev mi je bila zelo všeč plata Dalle de Cristal, na kateri sva z Lanom velikokrat padla “na Staša” in pa jump Cannonball.
David Maj Tomažin– Hrana je bila dobra.
– Bolderji so bili zelo zabavni.
– Najljubši balvan La Solitaire.
Laura Drašler


Imeli smo se dobro, jedli smo odlično hrano. Splezali smo veliko bolderjev, od teh mi je bil najbolj všeč 6b-Pierre et le Sabre, saj sem ga kar dolgo študeral. Najtežji balvan, ki sem ga splezal, je pa bil 7a-Legalize this.
Valentin Pene


Na taboru sem se zelo zabaval, užival sem pri plezanju zanimivih balvanov in igranju družabnih iger. Najbolj všeč mi je bil 7a+ balvan La Balaine ki smo ga plezali ponoči, a ga na žalost nisem splezal.
Jakob Furlan


Na taburu mi je bilo najbolj vseč, ko smo plezali balvane in jedli žar. Najboljši balvan mi je bil leva varianta Beatle juicea. Čeprav sva s kolegom Lanom balvan plezala malo drugače kot ostali, se mi je zdel balvan res hud!
Nik Stanisavljević


Na taboru sem se zabavala. Najboljši balvan mi je bil hud mantle v sektorju Franchard Isatis.
Jennifer Buckley


Letos sm bil prvič v Fontu, bila je kul družba, tako da sem užival. Balvani na dolge gibe in sloperje so mi bili najbolj všeč. Najbolj si bom zapomnil 8a skok Rainbow rocket.
Nik Sajovic


Blaž Tehovnik, mojster inštruktor


Super vroče, super bolderji še kar super pridni otroci, super scena, super dobra 2 tedna! Bolder Beatle Juice 7a+, so bile pa splezane tudi kakšne super ne preveč lahke arete.
Maša Arnšek, profi voznica, mental support


Staš Kotar-Celarc, master chef


Bojan Hribernik – Bojč, muzikalje in cirkuške umetnosti


Miha Kern, sendmojster tripa in inštruktor


Blaž Šolar – Prof, Font lokalec


David Debeljak – Dave, financmajor, inštruktor

Plezalno poročilo

Za prvi plezani dan izberemo sektor Rocher aux Sabots, ki s prijetnimi landingi in množico balvanov takoj navduši tudi potencialne bolderaške nenavdušence. Hitro ugotovimo, da so lahko plate težke (ne glede na oceno) in da bo treba znat stopit. Platenmojstrice in ljubitelji skokov pridejo na račun že prvi plezalni dan. Pred težavnostjo postavimo količino, plezamo do 7a.
Drugi plezalni dan se napotimo v legendarni Franchard Cuisinière. Da stvar ni preveč lagodna, večina ekipe izbere daljši dostop. Ponovno se leze na polno. Super popularen je spektakularen skok Deli-Carte. Vzpone doživi tudi tehno plata Rètrofiction (7a).
Sledi rest day. Skupini se pridruži Céüse ekipa (Jaka, Ajda, PMS in Čmarli).
Za naslednji plezalni dan izberemo Franchard Isatis. Množica res dobrih balvanov nas ne pusti lačnih (poleg tega je na voljo dovolj baget in smdljivega sirčka). Plezajo se hude platke, odlični mantli ala Coup de Pompe, nekaj vzponov doživi skok Cannon Ball (7b) in kljub vročini držimo sloperje v Rataplatu. Popoldne se preselimo v zgornji del sektorja, kjer pokončamo še nekaj klasik (oz. pustimo na njih veliko kože). Del ekipe se za konec dneva odpravi še pod Rainbow Rocket.
Naslednji dan je dan za plezanje balvanskih krogov – circuitov. Izberemo sektor Canche aux Merciers in se lotimo plezanja. Nekateri izberejo najlažjega rumenega, drugi modrega in tretji rdečega. Seveda nas od blizu 40 balvanih čakajo tudi hudo zaguljene reči. Nekaterim odbrusi zobe zlobna plata na notri z oceno 6a+ ali gladke poličke v od sonca ožarjeni plošči balvana z zaporedno številko 11. Mnoge premamijo balvani izven kroga in tako doživi poka La Grande Marche 7a+ precej uspešnih vzponov najmlajšega dela ekipe. Na koncu nekatere izdajo tesne plezalke, druge sprane roke, tretji pa priborbajo do konca circuita z vsemi preplezanimi balvani.
Za tretji plezalni dan zapored izberemo popoldansko varianto v sektorju Petit Bois. Kljub začetnim pomislekom o utrujenosti scena ponovno zaživi in pleza se na polno. Balvan La Baleine plezamo pozno v noč.
Sledi dan plezalnega počitka, ki ga preživimo v Parizu.
Po dnevu počitka izberemo klasični sektor Bas Cuvier. Po prvih ogrevalnih balvanih napademo sladoled, nato pa se vrnemo v iskanje izzivov. Zaposlijo nas Audacieux, Cortomaltèse, prva 6a Marie Rose, Aèrosol 7b+ in mnogi drugi balvanski problemi.
Naslednji dan je na vrsti Buthiers, ki je poznan po mnogih highballih pa tudi nekaj drugih klasikah. Večjega obleganja je deležen previsen Magic Bus (7b+), ki je za mnoge po oceni najtežji preplezan balvan tripa. Deležen je tudi nekaj vzponov na flash. Preplezan je tudi balvan Mongolito (8a).
Sledi edini resnično deževen dan počitka.
Po počitku se vrnemo v Franchard Cuisinière, kjer mnogi podelajo svoje dolgove. Super popularna je klasika Beatle Juice 7a+.
Zadnji plezalni dan se odpeljemo v Rocher Canon, kjer se močno pozna teža preteklih dni in mnogi izberejo plezanje lažjih krogov ali poležavanje z bageto v roki. Popoldne nas čaka pakiranje in lagoden večer ter naslednji dan nabiranje kilometrov proti Sloveniji.

Napisal Dave

Published On: 30.07.2018Categories: Dogaja se, Izleti v naravo, Mladina, Tabori, Zgodbe