Tudi letošnje leto so konec avgusta okupirali Plezalni center Ljubljana mladci in mladenke iz vse koncev Slovenije. Bilo nas je kar 21. Vsi željni treninga in priprave na prihajajoče jesenske tekme in tudi zaradi osebnih izzivov, sklepanj novih prijateljstev ter z željo po odličnem zaključku počitnic. Za varnost in dopoldanske treninge so skrbeli David, Klemen, Katarina in Nace, popoldne in ponoči pa smo bili prisotni David, Lan in Peter.

Po nastanitvi in predstavitvi ekipe in poteka priprav se je že začelo trenirati na balvanski in visoki steni. Namen prvega treninga je bilo predvsem spoznati sposobnosti otrok in splezati čim več raznolikih smeri in balvanov. Po vsakem treningu je sledilo obvezno pisanje dnevnika vadbe. Tu je vsak zapisal kako motiviran je bil za trening, katere slabosti/prednosti so ga spremljale v času treniranja in kako utrujeno/spočito se je počutil po treningu. Po kosilu smo se odpravili v bližnji gozd na Golovcu, kjer smo si v primeru, če bi po Plezalnem centru ponoči strašil hišni dinozaver iz strojnice, postavili kar tri bivake.
Vsaka skupina si je postavila svojega, različno zasnovanega obvezno z ognjiščem in streho. Zvečer je sledila še vadba gibljivosti, predvsem nog in seveda težko pričakovana večerja.

Vsak dan smo vstajali ob osmi uri in imeli jutranjo telovadbo ob blagih sončnih žarkih, ki so nas zbudili in ogreli pred zajtrkom in sledečim treningom. Sobotni trening je potekal na visoki steni, kjer so se otroci osredotočali predvsem na učinkovito plezalno tehniko in taktiko plezanja. Že med samimi smermi je potekala analiza plezanja in napotki za izboljševanje oz. napredovanje.
Tudi v soboto smo se odpravili s kolesi v gozd pregledati stanje bivakov in seveda se igrati strateške gozdne igre, ki so nas, vsaj inštruktorje, pošteno izmučile… Pred večernim spanjem je David pripravil posebno psihološko pripravo na plezanje, kjer si v mislih predstavljaš sebe med plezanjem in iščeš slabe in dobre gibalne sposobnosti in si skušaš predstavljati kako uspešno rešiš težav med plezanjem ter priplezaš do vrha!
V nedeljo smo imeli t.i. »rest day«, ko nismo plezali, vendar smo bili vseeno aktivni, saj smo šli na bazen, se v veliki dvorani gugali in imeli trening, ki je bil namenjen vajam za trup in moč zgornjega dela telesa. Po treningu smo napekli nekaj manj kot 50 palačink in eno veliko posodo cesarskega praženca. Siti in umazani okoli ust z marmelado smo se šli še kako družabno igro in počasi odšli spat.
Dobro naspani in brez bolečin v mišicah smo v ponedeljek spet pridno trenirali na balvanski steni, kjer je bil poudarek predvsem na predpripravi in dobrem ogledu balvanskega problema na tekmah ter na strategiji za hitrejše in boljše izvedeno gibanje. Po treningu pa je sledil lov na zaklad. Z reševanjem zapletenih ugank in nalog Petra in Lana so otroci v dveh skupinah po dveh urah iskanja našli zaklad na strehi Plezalnega centra – sladoleeeed v Lidlu☺
Po dvournem tekanju po okolici je potrebno raztegniti noge, zato so sledile vaje za raztezanje nog in trupa.

Na zadnji dan priprav je potekala simulacija tekme v težavnosti, kjer je bilo v pomembno si dobro ogledati smer in jo skušati čim bolj učinkovito in čim hitreje splezati. Po ‘tekmi’ smo si podajali frizbi, šli plezat po drevesih in si še za zaključek ogledali plezalski film, pospravili stvari, se poslovili drug od drugega ter odšli domov.
Naslednje leto se vidimo še močnejši!!!

Zapisal Lan Zupančič

Published On: 07.09.2016Categories: Mladina, Tabori, Zgodbe