Ko je ura odbila 18.00 smo se z dvema avtomobiloma in kombijem odpravili proti Paklenici, kjer smo cel vikend posvetili plezanju več raztežajnih smeri. Vožnja je bila dolga 4 ure, ampak v dobri družbi je minila hitro, kot bi mignil. Ko smo prispeli v Paklenico, se je noč že dobro naredila vendar je bilo potrebno postoriti še veliko reči. Udobno smo se namestili v kampu Marko in se domenili kdo bo plezal s kom v navezi in v katere smeri se bomo podali. Bolj pogumni so že zaplavali v morju. Priporočeno je bilo, da gremo čim hitreje spat, vendar smo od vznemirjenja ostali pokonci dlje kot je po navadi.

Naslednji dan so nas inštruktorji zbudili že ob 7.00 in nas vse zaspane pregnali na zajtrk. Za tem smo se očedili, zbrali opremo in se pripravili na za večino prvi vzpon v več raztežajno smer. Naveze ta dan so bile sledeče: Matjaž je pod okrilje vzel mene (Žan), Zarjo in Nejca, Luka je skrbel za Andraža in Leva, Peter je pomagal Vesni, David pa je pristal z Brinom. Malo čez osmo smo se odpravili v dolino Velika Paklenica, kjer nas je pričakal že prvi izziv. To je bil dostop, katerega so se nekateri lotili bolj zagreto kot drugi, ampak smo na koncu vsi prispeli do stene. Sektor, ki smo ga izbrali, se imenuje Anića kuk. Pod velikim zidovi iz kamna smo samo na hitro naredili nekaj požirkov in se takoj podali v smer. Prvi raztežaj je bil mimo, sledil je drug in tako smo hitro v nekaj urah preplezali prvo pravo smer. Vsaj tako je bilo v naši navezi. Hitro je sledila naveza z Petrom in Vesno, za njima pa še naveza David-Brin. Zadnja naveza se je pa držala pregovora počasi se daleč pride in si vzela čas, da uživa v razgledu, ki se jim je odprl. Vse nas je že skrbelo kje so, saj smo mislili, da bomo šli lačni spat, ker brez njih piknika nismo želeli začeti. Med čakanjem so si tudi ta dan nekateri privoščili osvežitev v morju. Ko se je spustil mrak so se le prikazali in naše žar legende (Brin in Nejc) so pričeli s peko čevapčičev in drugih dobrot. Na piknik je prišel tudi Mark, ki se nam je naslednji dan tudi pridružil pri plezanju. Po večerji smo na hitro pomešali naveze in se odpravili spat.

Ko se je sonce prikazalo na zadnji dan smo bili pripravljeni, da se še enkrat podamo v navpične stene Paklenice. Po zajtrku smo hitro pospravili šotore uredili opremo in vse lepo zložili v avtomobile. Nove naveze so bile: David-jaz-Mark, Peter-Brin-Nejc, Matjaž-Zarja in Luka-Vesna-Andraž. Lev je zaradi neprijetnih bolečin vzel rest day. Dostop je minil hitreje kot dan poprej. Ponovno smo se podali v smeri in uživali v še enem dnevu plezanja, čeprav so noge že zelo bolele, temperatura pa tudi ni bila idealne. Vsi smo srečni in celi prišli na vrh in se lepo in počasi lotili sestopa. Peter je imel začinjen sestop, saj je sestopal kar v plezalkah. V dolini smo se dobili in uredili prevoze. Nekaterim se je mudilo in so se hitro napotili v Ljubljano, drugi smo pa smo na hitro zaplavali v morju in se za tem odpravili v gostilno k legendarnemu Dinku. Postrežba je bila odlična in mi smo se s polnimi želodci in v miru odpravili nazaj proti domu.

Napisal Žan Plut

Vtisi

Andraž:
Oba dneva sta bila po svoje psihično in fizično zahtevna. Kljub temu pa je bila izkušnja vredna vsake muke.
Nejc:
Pakla je vedno zakon in to sploh v dobri družbi. Js sm se mel top, pa super plezarija, pa družba.
Lev:
izlet v paklenico mi je odprl pogled v popolnoma nov stil plezanja.
Najbolj me je presenetil sam psihični napor ki ga zahtevajo
večrastežajne smeri. Klub manjšim zapletom in sestopu v temi bi izkušnjo
z veseljem ponovil.
Brin:
Vikend v paklenici je bila hkrati poučna in neverjetno zabavna izkušnja zame. Prvi dan z Davidom v Zenitu je bil (zame) kar hektičen in zelo zabaven, da o žaru zvečer sploh ne govorimo. Drugi dan v navezi s Petrom in Nejcem pa hiter in poskočen.
Zarja:
Izlet v Paklenico se mi je v spomin vtisnil kot čudovit vikend v naravi, ki smo jo občudovali iz več raztežajnih smeri. Vse tri dni sem uživala, vendar bi izpostavila par lepših trenutkov; vožnja do Paklenice s karaokami je definitivno popestrila naš večer, takoj po prihodu, pa ga je nadaljevalo kopanje v morju. Vsekakor mi v spominu ostajata tudi moji prvi dve več raztežajni smeri (Ljubljanska in Nostalgija) ter večerno druženje, ki smo ga začeli že pri odlični večerji in nadaljevali na plaži. Uglavnem bilo je super in z veseljem bi izlet še kdaj ponovila
Mark:
Vrhunska prva izkušnja z večraztežajnimi smermi. Stil smeri mi sicer ni bil najbližje, sta bila pa razgled in doživetje vredna vsega truda 😊
Vesna:
Odličen plezalni vikend, nabit z dobro energijo in super družbo in še boljša prva izkušnja plezanja večraztežajnih smeri. Vikend, ki ga ne bo tako lahko pozabiti.
David:
Pakla ne razočara. Tudi tokrat ne. Prvi dan v Zenitu je bilo sila zabavno opazovati Brinovo sproščenost in fajt amuerte v vsakem izmed težkih cugov. Prihodnost je svetla. Kača je še vedno super smer. Ne dvomim, da bosta Mark in Žan postala ljubitelja zajed in kaminov.
Peter:
Končno spet društven izlet v Paklenico! V soboto sem sem Vesno peljal v Karabore, po “vodniški turi” pa sem v kanjonu zahaklal Uroša Grilja in spičila sva Johnnyja. V nedeljo smo z Nejcem in Brinom uživali v Albatrosu. Stene, morje in Dinko – baje ponovimo jeseni.
Pohvale mladini, da si je vzela čas za plezanje sredi maja.
Luka:
Še en izlet v paklenico: Pršli, jebal ježa, odšli. Komi čakam na naslednjega. Žar je bil kul.
Matjaž:
Z ekipo mladoletnikov v nore stene Aniča Kuka, zvečer pa žar in zgodbe, je sploh kaj lepšega!
Dol grede so mi prepevali, v stenah navduševali s plezalnim zanosom. Nepozabna zgodba o četvorni navezi v Ljubljanski smeri, popoldanskim bisom za katerega sem uštopal kolega Tilna iz Grifbara, kar kadilo se je za nama v Pipsu… in sledeči dan Nostalgija z Zarjo. Kdaj ponovimo?

Plezali smo

Matjaž, Zarja, Nejc, Žan: Ljubljanska smer, 6a+ 220m
Peter, Vesna: Karabore, 5c, 120m
Luka, Andraž, Lev: The show must go on, 6c, 280m
Dave, Brin: Zenit, 7b, 350m
Peter, Uroš: Johnny, 7a, 250m
Matjaž, Tilen: Slovenski (PIPS), 6a+, 200m
Andraž, Luka, Vesna: Armadillon, 6a, 115m
Peter, Brin, Nejc: Albatros, 6c+, 340m
Matjaž, Zarja: Nostalgija, 6b, 350m
Dave, Žan, Mark: Kača, 6a+, 350m

Published On: 05.06.2023Categories: Zgodbe