Z Društvom za razvoj plezalne kulture smo šli na tridnevni tabor v Osp. Sprva je bila na programu Čreta, a je zaradi slabega vremena splavala po vodi in smo se namesto tega odpravili na Primorsko. Tabor je vodil Gašper Pintar, odličen plezalec in super inštruktor, prvi dan pa se nam je pridružil še Matjaž Jeran, starešina društva.

Tabor smo začeli v Ospu,v Babni. Vreme je bilo oblačno z občasnimi plohami in grmenjem. Vseeno se je dalo normalno plezati. Po ogrevanju sem napeljal Tantalove muke, zelo lep 7a, ki so ga kar po vrsti splezali Peter, Lan, Anže in Staš. Nato sem se lotil Eolota (7c) in, malo nepričakovano, že v prvem poskusu dneva prišel do vrha. Sledile so težje stvari. Peter in Lan sta napadla Fragile (7b+), jaz pa Fantastic voyage (8a). Tako smo naštudirali nekaj projektov za v prihodnje. Mlajši del zasedbe – Luna, Lan mali, Nik in Luka – in(pol)inštruktorica Špela pa so uživali v nekoliko lažjih smereh. Pinti se je sprehodil čez Veper lady, mi smo ga le lahko občudovali z odprtimi usti. Zvečer smo pojedli Matjaževo večerjo in igrali družabne igre.

Drugi dan je bila na vrsti Mišja peč. Vreme je bilo prav tako oblačno, a brez dežja. Peter je že takoj zjutraj splezal Ribalton, težek 7a+, kmalu pa sta mu sledila še Lan in Anže. Jaz sem se v drugem poskusu zvlekel čez Figo, zanimiv 7b+ po kapnikih. Lan in Anže sta splezala še Jumbo (7a). Blizu uspehu v njem je bil tudi Staš, ki pa je v drugo splezal Rodeo, klasični mišji 7a. Meni je Pinti priporočil Uživancijo, dolg 8a, ki mu res ustreza ime. Najboljši del je metanje z vrha smeri, itak. V treh poskusih sem prišel kar blizu. Lan je nadaljeval z odličnimi vzponi in “posajtal” Rodeo. Petru je malo zmanjkalo v Ptičji perspektivi (7b). Znova je navdušil Gašper, ki je splezal Corrido (8c). Plezališče smo zapustili šele pozno zvečer. Najedli smo se odlične rižote, ki sta jo skuhala Špela in Lan starejši ter uživali v plezalnih filmih.

Zadnji dan smo bili že utrujeni, odločili smo se za Črni Kal. Previsne vdržljivce iz Miške smo zamenjali za tehnične črnokalske plate, kjer samo z močjo ne prideš daleč. Tu so na račun prišli mlajši plezalci, tudi za nas pa se je našla kakšna težja smer. Po ogrevanju v črnokalskih petkah, ki znajo biti kar zlobne, so Lan, Staš in Peter zlezli Intenzivno, kratek 7a, ki ne slovi ravno po svoji lepoti, Anže pa ga je preplezal celo na flash. Jaz sem se po Petrovem predlogu podal v smer Legalize it, oduren platast 7b+. Smer je tako grda, da je v primerjavi z njo smer Intenzivno prava lepotica, nisem imel za pol mrzlega kebaba :). Potem smo zapustili kratke smeri in šli plezat na stolp, kjer smo uživali v malo lažjih sončnih lepoticah Dreamcatcher (6b+) in Škrablova poč (6c). Razgled je bil res prekrasen (videlo se je celo Dolomite). Pinti je od zgoraj naredil nekaj odličnih fotk. Kmalu so po nas prišli starši in zadovoljni smo odšli domov.

Na taboru smo se imeli res super in že se veselimo naslednjega.

Opis je pripravil Jaka Šprah.

Published On: 09.05.2014Categories: Mladina, Tabori, Zgodbe