Večer se je začel s kolektivno društveno akcijo, imenovano: »napravimo naš dom slovesen«, v debele pol ure smo pripravili preko sto sedišč, ozvočenje, projekcijsko tehniko, oder za govorce, stensko dekoracijo iz blazin in seveda mize za pogostitev. Tik preden smo postavili klopco za dva zaljubljena gosta, sta že bila z nami Janja Garnbret in Domen Škofic.

Večer je povezovala hišna kraljica družabnega, naša Tjaša, in ja, lepo je peljala od našega začetka leta 2007 do konca 2018. Kot se je v resnici pisala hišna društvena scena, torej s skalnimi vzponi in strnitvijo nekaterih inštruktorjev z željo prenosa znanja, tako smo tudi v petek začeli s predstavitvijo lanskih skalnih vzponov. To zahtevno vlogo vključno s predpripravo sta z odliko odpeljala Jaka in Peter M.S., ki sta si vzela čas in predstavila večdesetglavo hišno gardo. Na kratko, vzponi do 8c+, na pogled do 8b in v velikih alpskih stenah do 8a na flash, so nam v ponos!

Sledil je Kristian s pristnim kolažem utrinkov iz legendarnih z več kot desetletno tradicijo prežetih taborov Bohinj in Trenta, primernih za čiste začetnike od »pručkov« dalje. Skupaj smo skakali v Sočo, planinarili in se kepali na zadnjih zaplatah lanskega snega, plezali, balvanirali in kurili ognje ter se imeli pristno nepozabno. Na zimski tabor v Ospu vabimo že v času zimskih počitnic, sicer pa so tabori razpisani že za celo leto 2019!

Na vrsto je prišel »daddy« hišnih megataborov David in navdušil z odličnimi posnetki, ki sicer niso potrebovali podnapisov, a smo uživali v sočnih komentarjih. Napovedan je bil zgodnje poletni dvotedenski mladinski odklop v francoski Gorges du Tarn, štirje kombiji se hitro napolnijo!

Tako smo predelali naše trdno društveno bistvo in prešli na naš moderni alterego, tekmovalni duh, mi in umetna stena! Miha je predstavil ustreznost tekmovalnih začetkov v okviru hitrostnih, balvanskih in težavnostnih tekem zahodne lige, na kateri je naše vrste zastopalo kar 45 različnih članov. Kot je poudaril Miha, namen je bil seznaniti se s tekmovalnimi občutki, tako zmagoslavnimi kot poraženskimi. Tudi letos je zagnana mladež od letnikov 2010 dalje vabljena v našo ekipo, marca sledi balvanska tekma v Radovljici.

Sklepna predstavitev je pripadla društvenemu načelniku Klemnu, ki je kot naš glavni trener izpostavil naš spontani vzpon v tekmovalnem svetu. Leta 2013 smo prijavili prvega tekmovalca na tekmo državnega pokala, to je bil Anej. V 2018 smo med klubi zasedli 4. skupno mesto. Naš največji sponzor Plezalni center Ljubljana nam že za poletje 2019 obljublja steno za hitrostno plezanje in dodatno tekmovalno steno, s katero se bodo pogoji za trening naših članov še izboljšali.

V tem trenutku smo se zavedli tipičnega »lublanskega momenta«, mi se hvalimo s klubskimi dosežki primestnega društva, medtem pa Janja Garnbret (sponzorji:Five Ten, Zavarovalnica Triglav, Camp, Ford – avto hiša Klemenčič) in Domen Škofic (spoznorji: Red Bull, Five Ten, Zavarovalnica Triglav, Slovenska Vojska)  športna zvezdnika svetovnega formata s čajem v rokah čakata, da jima prisluhnemo. Pri nas se pač nalezemo samozavesti, ki nas obkroža.

V pogovoru, ki sem ga vodil, sta se še enkrat izkazala kot izjemna človeka, svetovna šampijona in kljub vsemu skromna športnika, ki sta si pripravljena vzeti čas za mlade športnike in z nami deliti navdušenje za garaško športno pot, ki ju je izstrelila med nepozabne slovenske zastavonoše. Bolj kot obračamo petkove odgovore, bolj je jasno, da se pot do uspeha začne pri koroški ajdi in štranklih, nekoliko manj pri grumpih, vsekakor pa ne pozabimo dnevnega plezalnega navdušenja, smelih trenerjevih nasvetov in vedno potrebnih staršev! Če bo vse ravno prav brbotalo, bo tudi iz naših vrst nekega dne nastal potencial za olimpijsko zlato, kot ga nosita Janja in Domen!

Klemen se je visokima gostoma zahvalil za naklonjenost in jima v spomin na super prijeten društven večer izročil hišne majice in prvi oprimek-volumen, s katerim bosta opremila nastajajoči Plezalni center ranč, ki ga kanijo v Vrbnjah pri Radovljici začeti graditi še letos. Sledilo je skupinsko fotografiranje in podpisovanje majic.

Kar naviti od vtisov smo z velikimi apetiti planili na odlično pogostitev, za katero se tokrat zahvaljujemo sosedom iz Baze, pripravili so odličen mesno-vegeterijansko-veganski slano-sladki catering in E’Leclercu ter Dani za vino ter sokove. Ponovna zahvala vsem članom in sodelujčim pri organizaciji dogodka, prav neverjetno je, kako urno smo uspeli tudi pospraviti za seboj. Nenazadnje hvala tudi vsem morebitnim petkovim obiskovalcem, ki so tokrat izjemoma morali bodisi skrajšati, bodisi odpovedati plezanje v dvorani Severna triglavska stena.

Vtise sem strnil predsednik Društva za razvoj plezalne kulture, Matjaž Jeran

P.S.: ob tej priložnosti vse naše člane, podpornike in simpatizerje pozivamo, da namenite 0,5% dohodnine za delovanje naše društvene scene.

Posnetek o Domnovih začetkih, ki ga v petek nismo videli:

[vimeo id=”312704694″ width=”600″ height=”350″]

Vabljeni k ogledu galerije spodaj.

Published On: 22.01.2019Categories: Zgodbe