Leta 2018 sem nekaj kilometrov stran od Žlebiča – kraja kjer sem preživel otroštvo odkril totalno hud plac za bolderiranje. Absurdno dejstvo je, da sem v svojih najstniških letih v okolici obredel množico bolj ali manj obskurnih skal, vendar nikoli nisem odkril Živinskega spodmola. Da je stvar še bolj zanimiva, sem se ob ogledu prostora zavedel, da sem tu nekoč že bil (tam v starosti 12 let), ko se je na dotičnem placu kopalo potencialno nadaljevanje jame. Očitno so bile v mojih plezalnih začetkih oči usmerjene v velike stene in se mi je tak plac zdel čisto brez potenicala.

Lansko leto sem ponovno začel malček zahajati v jame in začel razmišljati, da bi se v kakšnem spodmolu dalo dobro plezati. Tako sem lociral vse potencialne točke v bližini Ribnice in se lotil pregledovanja. Enkrat februarja 2018 mi je že ob prvi točki, čeljust padla do tal, ko sem pošlatal oprimek v popolnem krimpu. Stena je bila videti odlična… suha, previsna, z ravno prav in ne preveč oprimki. Za nameček so ravno takrat podirali drevesa in lastniku parcele se je zdelo moje navdušenje še kako zabavno.

Tako sva nekaj kasneje z Kernom prvič podala pod steno in očistila ter preplezala prvih nekaj gibov. Sledilo je precej delavno-čistilnih-kopaških-plezalskih obiskov, tam se je zgodilo tudi inštruktorsko druženje, DRPK mladina je bila sila zavzeta.  FAji so se nabirali, ponovitve tudi. Jaka Šprah, ki ima tudi lepo bero prvih vzponov je skiciral osnutek vodnička, s pravo izdelavo in objavo pa smo seveda odlašali. Da se spleza vse kar lohka je bil argumen, no realno je bilo bolj posledica prokastrinacije. No danes je napočil dan, ko je zadeva dočakala dan. Imena problemov so bila v duhu volilnega časa in blagega norčevanja iz realpolitike =)

Pogoji v spodmolu so takšni, da je plezanje mogoče skoraj vedno, so pa nekateri oprimki precej trdovratno mokri (vendar se zgodi obdobje, ko je vse suho). Poleg narisanih linij je še nekaj potenciala v obliki lopatanja, morebitnih povezav in kakšnih res težkih linij.

Poleg standardne etike obiskovanja plezališč naj še enkrat poudarim, da je lokacija na zasebnem zemljiču, zato je vsako kampiranje, kurjenje ognja, smetenje (tudi čiki so smeti), tuljenje, glasba in podobne neprimernosti odveč. Si v naravi, zato se tako tudi obnašaj, kajti medo te gleda.

Pri parkiranju upoštevaj, da se cesta uporablja za spravilo lesa, zato avto postavi ob rob ceste, da gre lahko mimo tudi velik tovornjak.

Z avtom se zapelješ do Zapuž pri Ribnici in potem po makedamu naprej mimo graščine na desni, preže, table medo in parkiraš na desni. Dostop čez šumo mimo klopov direkt. Lokacija placa (45.77253, 14.71348).

Dave

Seznam linij

1 – Prvi sin domovine, 4
2 – Domoljub, 5a
3 – Čistačica grmovja, 5a
4 – Areta Lojzeta Peterleta, 7a
5 – Pica iz Murgel, 7a
5a – Burek in pica iz Murgel, lopata proj.
6 – Projekt sika (odlomjeni krimp smo prilimali nazaj), proj.
7 – Begunec medo, 6c
8 – Esz-Dé-Esz, 7b+
9 – Migrant medo, 7a
10 – Lopata power, proj.
11 – Boj na požiralniku, 7b
12 – Oče Dihur in Boj na požiralniku, proj
13 – Popolni krimp, 7a+
14 – Ahmad in Jože, 7a+
15 – Noriško kraljestvo, 7c
16 – Nosil bom rdečo zvezdo 6c (leva in desna varianta)
17 – Predvolilni molk, 7c
18 – Populist, 6b+
19 – Skrajna desnica, 5c
20 – Sestopna lojtra, 5a

Published On: 16.06.2018Categories: Hudo zanimivo, Zgodbe