Kaj je tvoja glavna motivacija za delo inštruktorja/ice (postavljalca)?

Po dobrih 30 letih plezanja in ždenja na 6b sem si končno dovolil dovolj skromnosti, da sem začel poslušat, kaj imajo o plezanju za povedat mojstri. Se mi je odprl cel svet in zdaj bi rad kaj pametnega predal drugim, ki so mogoče obtičali. Pa še precej o poškodbah imam za povedat, predvsem o tem, kaj delat, da jih ne bo.

Kakšni so bili tvoji plezalni začetki?

Bolderiranje pri izviru Ljubljanice v Močilniku konec osemdesetih, ko vsaj pri nas temu še nihče ni rekel bolderiranje – pač nismo imeli štrika. Prvi top rope prav tako na Vrhniki v plezališču Močilnik na belo navtično vrv, ki se je raztegnila za pol smeri. Se pa ni strgala. Potem sva z Gromom dobila v dar odpisano vrv Edelweiss Stratos, Gromu je plezalni pas sešila sestra, jaz sem ga kupil v Slovenijašportu na Titovi, po plezalke se je šlo čez mejo v Papi Šport in… začetkov je bilo konec.

Zakaj plezanje? Kaj ti pomeni plezanje?

Najpomembnejša postranska stvar v življenju, ki občasno ni postranska. Odpočitek za možgane – meditacija. Odvisnost – en teden ne zdržim brez grifov. Uspavalno sredstvo – pogosto zaspim tako, da v mislih plezam aktualni projekt. Sreča, ki izhaja iz navidez preprostega premikanja nog in rok – obvladovanje telesa.

Si po duši bolderaš/ica, friko/frikica, plastičar/ka ali hribovc/ka?

Najraje plezam dolge navrtane, uživam v kratkih navrtanih, realnost pa je taka, da sem najpogosteje v plastičnih navrtanih – kar pa tudi ni slabo.

Najtežja preplezana smer na pogled / z rdečo piko?

Na pogled 7a, z rdečo piko 7b+

Ali se ti je kdaj v tvoji plezalni karieri zgodilo kaj izjemno zabavnega, kar te še danes nasmeji?

Z Rokom sva šla nekoč davno plezat v francoski Calanques s katrco (renault 4) in po treh dneh hoje in tavanja po klifih skoraj brez vode in hrane (in skoraj brez vodnička) sva našla in splezala vse skupaj štiri smeri. Precej manj kot v enem dopoldnevu v Kalu, recimo.

Katero plezalno potovanje ti je ostalo najbolj v spominu in zakaj?

Avantura iz Verdona, ker s prijateljem nisva imela pojma o manevrih in vrvni tehniki v večraztežajkah, pa sva s vseeno splezala eno z dna kanjona do vrha.

S čim se še ukvarjaš poleg plezanja?

Tečem.

Najljubša knjiga, pesem in filmček (plezalni, neplezalni).

Knjiga mi prva pade na pamet Čapajev in praznota od Viktorja Pelevina, pri pesmi mi pade na pamet vse in nič, od plezalnih filmov pa mi je bil všeč The Long Hope z Daveom McLeodom.

Citat, moto, ki najbolj ustreza tvojemu življenju, razmišljanju.

Se zna zgodit, da jutri umreš.

Če bi imel teden, mesec ali leto dni prostega časa in nič težav z denarjem, kako bi jih preživel/a?

Si ne znam predstavljat, najbrž ne dost drugače kot zdaj.

Miha je vaditelj športnega plezanja. Plezanje poučuje na začetnih tečajih za odrasle.

Vadbe in skupine