Vodena plezalna vadba

Programi vodene vadbe (VV) so namenjeni tistim, ki želite s pomočjo inštruktorja in rednega vsakotedenskega treninga v okviru skupine popestriti in nadgraditi svoj plezalni trening.

Vodeni plezalni treningi potekajo enkrat na teden. Na vadbo lahko pridete sami, za naveze bomo poskrbeli mi!

Naši programi vodene vadbe so primerni tako za začetnike kot tudi za izkušene plezalce, program je prilagojen vašim sposobnostim. Skupine so lahko bolj primerne za začetnike/izkušene plezalne, lahko pa so tudi mešane. Več informacij najdete v opisu skupin, na morebitna vprašanja pa vam bo z veseljem odgovorila naša koordinatorka programov za odrasle.

Vsi tisti, ki imate več časa dopoldan, se lahko pridružite kateri od naših torkovih dopoldanskih skupin.

V kolikor vadba (ali del vadbe) poteka na visoki steni, je pogoj za udeležbo osnovno znanje varovanja in vrvne tehnike. Vso potrebno znanje lahko osvojite na našem Spoznavnem začetnem tečaju plezanja in ga nadgradite z udeležbo na Tečaju plezanja v vodstvu.

TERMINI 2024/2025

Ponedeljek    
11:00 – 13:00 visoka stena** Nejc Klemenčič
20:00 – 22:00 kombinirana vadba*** Miha Kern
Torek    
8:30 – 10:30 visoka stena** Blaž Tehovnik
10:30 – 12:30 visoka stena** Blaž Tehovnik
18:30 – 20:30 balvanska stena* Nejc Klemenčič
18:30 – 20:30 visoka stena** Vili Guček
20:30 – 22:30 kombinirana vadba*** Vili Guček
20:30 – 22:30 kombinirana vadba*** Matjaž Vrhunc
Sreda    
18:00 – 20:00 balvanska stena* Petra Dolar
Četrtek    
18:15 – 20:15 balvanska stena* Blaž Tehovnik
Petek    
18:00 – 20:00 visoka stena** Maj David Tomažin
20:00 – 22:00 kombinirana vadba*** Matjaž Vrhunc
Nedelja    
19:00 – 21:00 kombinirana vadba*** Blaž Stres

* vadba v balvanski dvorani Galerije Triglavske Bistrice

** vadba v “mali dvorani” (Mali Triglav) ali “veliki dvorani” (Severna Triglavska stena)

*** kombinacija vadbe v balvanski dvorani Galerije Triglavske Bistrice in “male dvorane” (Mali Triglav) ali “velike dvorane” (Severna Triglavska stena)

– trenutno se vodena vadba ne izvaja

POLETNI TERMINI

Torek    
18:30 – 20:30 visoka stena** Vili Guček
20:30 – 22:30 kombinirana vadba*** Vili Guček
Sreda    
/ / /
Četrtek    
18:15 – 20:15  balvanska stena* Blaž Tehovnik,  Nejc Klemenčič

* vadba v balvanski dvorani Galerije Triglavske Bistrice

** vadba v “mali dvorani” (Mali Triglav) ali “veliki dvorani” (Severna Triglavska stena)

*** kombinacija vadbe v balvanski dvorani Galerije Triglavske Bistrice in “male dvorane” (Mali Triglav) ali “velike dvorane” (Severna Triglavska stena)

Poletni termini – julij, avgust

OBDOBJA

Sezona traja od septembra do avgusta.
Trimesečja so:

– oktober – december
–  januar – marec
april – junij.

Vpis je možen tudi za 1 mesec.
V času praznikov se vodena vadba ne izvaja.
V času božično-novoletnih počitnic se vadba ne izvaja.

KAKŠNA JE CENA?

237€ / 3 mesece
198€ / 3 mesece – dopoldan*

86€ / 1 mesec
72€ / 1 mesec dopoldan*

72€ / mesec – znižana cena vodene vadbe za mesec julij, avgust, september.

Vadba poteka pod strokovnim vodstvom usposobljenega inštruktorja športnega plezanja (1 inštruktor na 8 do 12 plezalcev).

Vodeni plezalni treningi potekajo enkrat na teden po dve uri (lahko tudi dvakrat ali večkrat tedensko, v kolikor želite). Pleza se na umetni plezalni steni, in sicer v kombinaciji visoke in nizke (balvanske) plezalne stene (VV kombinacija) ali samo na eni izmed obeh (samo visoki plezalni steni (VV visoka stena) ali samo nizki (balvanski) plezalni steni (VV balvanska stena).

Vsak trening je okvirno sestavljen iz:

 • skupinskega ogrevanja,
 • plezalnega treninga z različnimi dnevnimi tematikami in raznolikimi vajami,
 • razplezavanja in skupnega raztezanja.

Največji poudarek je na plezalni tehniki, taktiki in kondicijski pripravi, vsak inštruktor pa v vadbo vnese še svoje elemente vadbe in dopolnilne vaje, ki popestrijo trening.

 • Nejc Klemenčič (ponedeljek) – VV visoka stena za starejše 

V programu vodene vadbe za starejše (50+) se učimo varnega plezanja na umetnih stenah z varovanjem od zgoraj. 

Vadba je prilagojena posameznikom, ki želijo izboljšati telesno pripravljenost ali ohraniti vitalno telo in tudi v zrelih letih uživati v kakovostnem življenju. Primerna je tudi za posameznike, ki jih morda že pestijo določene starostne težave, kot so občutek okornosti, zmanjšanje fleksibilnosti, omejene amplitude giba ali občutek zmanjšane moči.

Namenjeno je za vse tiste, ki si želite z redno vodeno vadbo nadgraditi svoje plezalno znanje. Strokovno usposobljeni inštruktorji bodo poskrbeli, da bo vadba prilagojena vašim fizičnim sposobnostim.

 • Anej Batagelj (ponedeljek) – VV balvanska stena za dijake in študente

Vodena vadba je namenjena dijakom in študentom, pri kateri jih bo spremljal izkušen in strokoven inštruktor. Treningi potekajo na balvanski steni, naučili pa se boste vse potrebno za samostojno in športno plezanje. Vadba je primerna tako za začetnike, kot tudi za plezalce z izkušnjami.

Plezanje na balvanski steni je odlična izbira za vse, ki si želite usvojiti in razviti svojo plezalno tehniko, obenem pa delati na moči in fizični pripravljenosti. 

Treningi nudijo sproščeno in družabno okolje, v katerem se lahko zabavate s sovrstniki, hkrati pa učinkovito trenirate svojo koordinacijo, taktiko in kondicijo.

 • Miha Kern (ponedeljek) – VV kombinacija (začetniki in nadaljevalci)

Plezanje nam pomeni sprostitev, druženje in uživanje. Takrat, ko je treba pasti ali kljub bolečinam v rokah narediti še kakšen gib več, se znamo tudi presegati. Lansko leto smo se vsi strinjali, da je »pomemben občutek pri plezanju« in »družaben zaključek po treningu«; kljub temu z vso resnostjo pristopimo k vadbi. Na treningih se naučimo različnih tehničnih elementov, dobimo kakšen taktičen nasvet, vadbo popestrimo z različnimi plezalnimi vajami, poskrbimo za vzdržljivost (da nas na visoki steni velike dvorane ne navija preveč) in moč (da lahko splezamo tudi kakšen težji balvan). Na začetku in koncu naredimo tudi raztezanje in občasno še vaje za moč. Vadba je primerna za kogarkoli, od tistih, ki ste šele dobro začeli s plezanjem do tistih, ki vam je že uspelo splezati 6b. Ni pomembno ali boste na vadbo hodili s svojim partnerjem/ko ali sami, vsakdo je v skupini dobrodošel.

 • Vili Guček (torek) – VV visoka stena in kombinacija – (začetniki in nadaljevalci)

Vadba je namenjena plezalcem začetnikom, kot tudi tistim, ki bi radi ponovili osnove ali nadgradili obstoječe osnove gibanja, strategije in taktike. Nivo težavnosti med 4a in 7c. Prva skupina pleza na visoki steni, druga skupina pa kombinira tako uporabo visoke kot tudi balvanske stene. Vadba je sestavljena iz plezalne vadbe ter vaj za gibljivost in moč. Poudarek je na osvajanju osnov gibanja in športnega pristopa. Tistim plezalcem, ki jim osnove ne delajo težav, z raznolikimi vajami in igrivim pristopom popestrimo osvajanje kompleksnejših gibalno-plezalnih prvin in fizičnih sposobnosti.

 • Klemen Kejžar (torek) – VV balvanska stena – (nadaljevalci)

Vadba je namenjena plezalcem, ki bi radi ponovili osnove ali nadgradili obstoječe osnove gibanja, strategije in taktike. Nivo težavnosti med 4a in 7c. Skupina pleza na balvanski steni. Vadba je sestavljena iz plezalne vadbe ter vaj za gibljivost in moč. Poudarek je na osvajanju osnov gibanja in športnega pristopa. Tistim plezalcem, ki jim osnove ne delajo težav, z raznolikimi vajami in igrivim pristopom popestrimo osvajanje kompleksnejših gibalno-plezalnih prvin in fizičnih sposobnosti.

 • Matjaž Vrhunc (torek) – VV kombinirana vadba (začetniki in nadaljevalci)

Vadba je namenjena popolnim začetnikom in tistim, ki že imajo nekaj korakov vertikali. Na vadbi se bomo posvetili predvsem osvajanju plezalne tehnike, z vajami za moč in preventivo pa bomo izboljšali kondicijsko pripravo in splošno počutje. Naša druženja potekajo na balvanski steni in v mali dvorani na visoki steni.

 • Miha Kern (sreda) – VV balvanska stena (začetniki in nadaljevalci)

Sredina plezalna vadba je namenjena tistim, ki bi se radi s pomočjo inštruktorja ter dobre družbe naučili, kako izboljšati svoje plezalno znanje in kondicijo. Naša druženja potekajo na balvanski steni,  pomemben del naših vadb pa je posvečen tudi spremljevalnim vajam za uravnotežen razvoj telesne moči, gibljivosti in splošne kondicije. Naš cilj je postati skupina navdušenih plezalcev, ki si znajo postaviti zanimive cilje in poznajo orodja treninga, ki so za njihovo uresničitev potrebna.

 • Blaž Tehovnik (četrtek) – VV balvanska stena (nadaljevalci)

Vadba je namenjena plezalcem , ki niso popolni začetniki in bi radi nadgradili svoje obstoječe znanje. Na vadbi se bomo posvetili predvsem plezalni tehniki, poleg tega pa spoznali še osnove športnega treninga, taktično in psihološko pripravo. Skupaj bomo določili cilje in vadbo prilagodili glede na želje posameznika. Z dopolnilnimi vajami bomo preprečevali poškodbe in poskrbeli za splošno dobro počutje. V dobri družbi bo bolj zabavno in s tem napredek lažji.

 • Nejc Klemenčič (petek) – VV visoka stena (začetniki in nadaljevalci)

Vadba je namenjena začetnikom in nadaljevalcem športnega plezanja. Poteka v veliki/mali dvorani PCL-ja. 
Poudarek je na vzdržljivosti in tehniki plezanja. Spoznavamo tudi vaje za preventivo pred poškodbami, elemente varnega plezanja v višino in se spopadamo s strahom pred padcem… Vsi ti in še drugi elementi so ključnega pomena za razvoj in efektivnost plezalca/plezalke.
Plezalcem/plezalkam z že osvojeno tehniko in naštetimi gradniki plezanja, se vadbo oteži s kompleksnejšim in napornejšim treningom.

 • Maj Tomažin (petek) – VV visoka stena (začetniki in nadaljevalci)

Vadba je namenjena začetnikom in nadaljevalcem športnega plezanja, poteka pa v veliki/mali dvorani PCL-ja. Nivo težavnosti plezanja se giblje približno med 4a in 7a.
Poudarek in napredek sta vidna na nadgrajevanju tehnike ter ostalih plezalnih
elementov (vzdržljivost, gibljivost, moč,…), ki so ključnega pomena za razvoj in efektivnost plezalca/plezalke.
Plezalcem/plezalkam z že osvojeno tehniko in naštetimi gradniki plezanja, se vadbo oteži s kompleksnejšim in napornejšim treningom.

 • Matjaž Vrhunc (petek) – VV kombinirana vadba (začetniki in nadaljevalci)

Vadba je namenjena vsem, ki bi z osvajanjem učinkovitega in sproščenega gibanja v vertikali želeli dvigniti nivo svojega plezanja. Zahtevnost prilagajamo posameznikom v skupini, tako da bo vsakdo našel izziv, ki mu bo omogočil narediti vsakič en korak naprej oziroma en oprimek višje. Ob tem bomo spodbujali drug drugega in se zabavali, tako da bo napredek lažji. Poleg plezalne tehnike bomo pozornost namenili tudi razvoju moči in vzdržljivosti, primernemu ogrevanju in raztezanju, različnim dopolnilnim vajam ter načrtovanju treninga.

 • Blaž Stres (nedelja) – VV kombinacija (začetniki in nadaljevalci)

Vadba je namenjena osvajanju prvih korakov plesa v vertikali. Pridružite se lahko vsi, ki poznate osnove vrvne tehnike (plezanje z varovanjem od zgoraj) in plezate smeri težavnosti kjerkoli med 3 in 6a. Ker je plezanje eno od naravnih gibanj človeka, bo naš cilj, da postane to gibanje čim bolj lahkotno in sproščeno. V ta namen se bomo posvetili predvsem razvijanju plezalne tehnike, ki je nujni temelj kasnejšemu napredku ob povečevanju plezalne kondicije. Poleg tega se bomo ubadali z raznimi psihološkimi ovirami, ki nam otežujejo sproščenost plezanja, naučili se bomo primernega ogrevanja, raztezanja in načrtovanja treninga. Za celostni plezalni razvoj bomo poskrbeli s kombinacijo balvanske stene in visoke stene. Ob vsem skupaj pa se bomo tudi zabavali in spodbujali drug drugega.

Prijavite se lahko tukaj.

Za več informacij pišite na programi.odrasli@plezalnicenter.si.

Dodatne informacije lahko dobite po telefonu: +386 (0)68 61 32 11 (koordinatorka programov za odrasle) ali na info@plezalnicenter.si.

Vpis je možen na začetku trimesečja (oktober-december, januar-marec, april – junij) oziroma kadarkoli v mesecu za naslednji mesec. Priporočamo, da se vadbe udeležite za vsaj trimesečni cikel, možen pa je tudi nakup vadbe za en mesec.

Več informacij o izvajanju vadb najdete tukaj.

Prenos plačila na kasnejše obdobje oz. izdajo dobropisa priznamo v naslednjih primerih:

 • v primeru vnaprej napovedane daljše odsotnosti (trajanje en mesec ali več) – odsotnost je potrebno sporočiti pred pričetkom novega obdobja. V primeru čakalne vrste v želeni skupini, je potrebno poravnati znesek za celotno trimesečje, odsotnost pa vrnemo v obliki vstopnic za samostojni obisk z veljavnostjo 6 mesecev. V primeru, da skupina ni polna, izdamo račun za sorazmerno nižji znesek.
 • v primeru bolezni, ki traja 3 tedne ali več – potrebno je predložiti zdravniško potrdilo in ga poslati na info@plezalnicenter.si. V tem primeru izdamo dobropis  z veljavnostjo 3 mesece. Dobropis je možno koristiti za katerkoli aktivnost v Plezalnem centru Ljubljana. Unovčenje dobropisa v Grif baru ni možno.